Monday, 28 May 2012

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-7 (Glimpses of India-Tea from Assam)(Arup Kumar Datto)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) Write down in brief Journey of Rajvir to Assam.
Ans1) Rajvir was classmate of Pranjol. They studied in Delhi. Pranjol’s father was a manager in a tea plantation in Assam. He invited Rajvir to Assam. Both were going there in a train. In the way, they sipped tea and discussed about it. Rajvir told that over 8O lakh cups of tea were daily consumed all over the world. He had collected lots of information about Assam and its tea plantations As they were going closer to their destination, scene outside window was changing. It was becoming more and more green and refreshing. There were orderly rows of tea bushes and many dolls-like women with basket on their back were collecting tea laves. Rajvir was very excited about his journey.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-7 (Glimpses of India-Coorg)(Lokrsh Abrol)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) Give a Brief description of coorg with special reference to its descent?
Ans1) Coorg is a heaven on earth- full of serenity, beauty and greenery. Nature is at its full youth here. It is located at midway between Mysore and costal town of Mangalore.
It has good connectivity by road, rail and air route. There is a large Buddhist monasty. Many visitors came here for spiritual gain. It is also famous for coffee plantation, spices and rain forests. There are many stories about descend of coorgi people. According to one story they are descendents of Greek soldiers. A part of Alexander’s army while returning home along the southern coast settled there married with the locals. Some other linked their history to Arabs because of similarity in their costume.

10th class -cbse english(NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-7 (Glimpses of India-A Baker from Goa)(Lucio Rodrigues)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) Give a pen-portrait of a traditional Goan village baker.
 Ans1)There is a deep impact of Portuguese culture on Goan life. The baker is also a part of this culture. They are known as “pader “in Goa. When author was child, one could see the tradition baker in the village. He used to be friend of children. He visited the house twice a day.  Children arose with the sound of thud and jingle of the bamboo in the morning. They would run to greet him. Children were fond of sweet bread and the bread bangles. The ladies of the house bought the bread. Bakers were professional and it was a family business. It was a profitable business and most of the bakers were plump. They have their peculiar traditional dress. Today this profession has modernized, but bakers and bakeries are common sights in rural Goa.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-6 (The hundred dresses (part-2))( El Bsor Estar)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) What effect did Miss Mason’s reading of the letter from Wanda’s father have on Maddie and Peggy? What did they think of doing?
Ans1) Wanda’s father wrote a letter to Miss Mason, the class teacher. The teacher read the letter in the before the students. Wanda’s father was unhappy with the behaviour of students towards his children. He wrote that Wanda would not come to the school any more because the students make fun of her. This letter was so sentimental tht it compelled the Maddie and Peggy to think about their behavior. Maddie could not focus herself in studies. She was feeling guilty of not taking any action. Peggy was finding excuses for her behavior. She consoled herself that she never made fun of Wanda’s name. But at heart Peggy was not happy. Maggie decided to accompany Peggy to see Wanda. They wanted to say sorry for their misbehaviour.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 100 words.

Q1) What were the feelings of Maddie and Peggy after receiving the sketches of Wanda as a gift?

Q2) Under what compulsions Maddie was unable to oppose Peggy?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-5 (The hundred dresses (part-1))( El Bsor Estar)


Answer following questions in about 100 words.
            
Q1) Compare and contrast the two girls named Peggy and Maddie?
Ans1) Peggy and Maddie both were close friends. Both were American and studied in a school. They were intelligent and sat in the front row in the class. Both made fun of Wanda Petronski, who was a polish girl and studied in their class. They made fun of her on her name, dresses and pairs of shoes.Peggy was the most popular girl in school. She was pretty and rich. She was good at drawing and designing. Maddie was a poor girl who usually wore Peggy’s old clothes. She was not in favour of teasing Wanda. She always wanted to stop Peggy, but could not do so out of her own compulsions. Both have different nature.

Q2) What does this lesson tell you about ‘Wanda Petronki.?
Ans2) Wanda Petronski was a young polish girl who studied in a school. She lived on Boggins Heights. Most of the students in her class were American who found her name funny. She used to sat at back benches of the room with the rough boys who did not make good marks. She usually remained quiet and seldom said anything. Peggy asks Wanda questions about different items like dresses, shoes, hats, and other things. Wanda claimed to have hundred dresses in her closet. But she always wore a faded blue dress, so nobody believed her. She became laughing stock of the class. Once, her father decided to shift his children from this discriminated atmosphere. She left the school. This deeply affected Peggy and Maddie. But Wanda forgave everyone.

Saturday, 26 May 2012

10th class -cbse english(NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-4 (From the diary of Anne frank)( Anne frank)


Answer following questions in about 100 words.
    
Q1) Write the character-sketch of Anne.
Ans1) Anne was a a Jewish girl born in German. She was decent and intelligent girl. She had an intense love for her grandmother and her teacher. But she was lonely. She did not have any friend to share her secrets. She kept a diary to write her views. Later her diary writing became very popular. It turns out to be one of the most widely read books in the world. She wrote her daily activities and findings in the diary. She was in the good book of he teacher. But they had complaints about her talkative nature. Mr. keesing, her maths teacher, punished her for her talkative nature by assigning essays. She pacified him with her witty logics.

Q2) “Paper has more patience than people” Elucidate.
Ans2) Anne had many members in her house and many classmates in the school, but she did not have a true friend with whom she could share all her feelings. She was not sure if her friends have enough time and patience to listen to her in detail. She could talk only about everyday things to her friends. She could not disclose her secrets to them. She desperately wanted a real friend whom she could tell all kinds of things. She decided to keep a diary. She named it as Kitty. She started to write all her observations and views in it. The paper would never complain and would never question her any thought. Hence She called “paper has more patience than people”.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 100 words.

Q1) What did Mr keesing angry? How did he punish Anne? 

Q2) How was Anne able to bring a change in her teacher’s attitude towards her? 

10th class -cbse english(NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-3 (Two Stories about Flying- the black aero plane)(Fredrick Forsyth)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) How did the black aero plane rescue the pilot of the old Dakota?
Ans1)Forsyth was in his Dakota aero plane and returning to London from Paris When he started it was all clear in the sky. He was planning to relish his breakfast in London.  He turned his aero plane twelve degrees west towards London. Suddenly he saw huge mountain of black cloud in front of him. It was too dark and stormy that itimpossible to cross it. Moreover he did not have enough fuel to go around the cloud. He decided to go back to Paris. Then he saw another plane indicating to follow it. Pilot of Dakota decided to follow it. He entered the cloud behind the other plane. His aero plane started jumping and twisting in air. His compass, radio, and other instruments were dead. Author followed the plane obediently. Soon the Dakota was out of the clouds. Author tried to find pilot of black aeroplane at the airport, but there was no one.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-3 (Two Stories about Flying-His first flight)(Liam of Flaherty)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) How was the young seagull able to learn his first flight?
Ans1) The young seagull was the only child on the cliff that could not mustered the courage to fly. His parents had tried their best to encourage him but in vain. He was hungry. There was nothing to eat. He came at the verge of cliff. He pretended to sleep to get the attention of his family members. His mother was looking at him. She was tearing a fish with her beak. She took a piece and flew towards him. But mother halted just in front of him. The sight of the food made him mad. He dived at the fish and fell down. In his way down he struggled to save himself. Very soon his wings spread outwards and he started flying. All his fear melted away. Thus he learnt his first flight with the help trick used by his mother.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 100 words.

Q1) Compare and contrast the young seagull in the beginning and at the end of the lesson?

Q2)Parents and teachers should adopt various methods to teach children. Justify.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-2 (NELSON Mandela: A LONG Walk To Freedom)(Nelson Rolihlahla Mandela)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) What does courage mean to Mandela?  How did he learn the meaning of courage?
Ans1) Courage means the triumph over fear for Nelson Mandela. South Africa was suffering from the menace of the policy of apartheid for long time. This had a deep and impact on the people. They were accustomed to racial discrimination, suffering, poverty and deprivation. But on the other hand decades of torture and oppression produced men of supreme character like Oliver Tambo, Walter Sisulu. They acquired extra ordinary wisdom and courage. They  risked and sacrificed their lives just for an idea. They were subjected to tortures, brutalities and inhuman treatment. Nelson learned the meaning of courage from them. He understood that courage was the victory over fear, not just its absence.

Q2) Which twin obligations have been mentioned in this lesson? Explain?
Ans2)According to Nelson Mandela, a man has twin obligations in his life- one for his family and another for his country. He has to arrange basic necessities for his family members. He has to work for his children, wife and parents. On the other hand, he has some duties for the society and his country. He can fulfill them according to his capacities and abilities. Mandela was worried as it was impossible for a black man to fulfill them in South Africa. People were prisoner of the policy of apartheid. Their mind was bounded. They were unable to fulfill any of the obligations.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 100 words.

Q1) Write down the main impacts about the policy of apartheid.

Q2) How did Nelson Mandela’s understanding of freedom change with age and experience?

Q3)Write a character sketch of Nelson Mandela.

Q4)What ideals does Nelson Mandela setout for the future of South Africa?

10th class -cbse english(NCERT BOOK-First Flight)(long answers) chapter-1 (A letter to God)(G. L. Fuentes)


Answer following questions in about 100 words.
  
Q1) How did the post office employees help Lencho? How did he react to their help?
Ans1) When Lencho’s crop destroyed due to hailstones, he wrote a letter to ‘God’ as his last resort. The post master received his letter. Firstly he laughed heartily. But then he became serious. He was impressed by the Lencho’s faith in God. He decided to answer the letter so that is faith in god remain intact. He collected money from his friends and employees. He gave a part of his salary. He could collect 70 pesos and sent it to Lencho. When Lencho opened the envelope, he became angry as he knew that god could not deny his request. He thought that post office employees must have stolen his money. He wrote another letter to God requesting him not to send the money through the mail.

Q2) Write a character sketch of Lencho?
Ans2) Lencho was a simple and hard working farmer. He lived on a low hill with his family. He worked on his field like an ox. He grew corn in his field. Harvest was good but it needed only a downpour. But rain turn into storm and hailstones started falling. It destroyed his crops totally. Lencho became very sad There was no to help him. But he had full faith in God. He believed that God would let anyone die of hunger. He would certainly help him. He decided to write a letter to God asked for hundred pesos. He was not surprised on receivind reply from the god.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 100 words.

Q1) Why does Lencho write a letter to God? What does he experience?

Q2) Suppose you are the postmaster. Explain your feelings when you received second letter of Lencho?

10th class-cbse english (NCERT BOOK- First Flight)(short answers) chapter-11 (The proposal)(Anton Chekov)


Answer following questions in about 40 words.

Q1)  Who is livon Lomov and why does he visit Chubukov?
Ans1) Lvon Lomov was a land owner. He wanted to marry daughter, Natalya, of his neighbour chubuknov. So he dressed himself very finely and visited chubukov to propose Natalya.

Q2) How does chubuknov react on hearing Lomov ?
Ans2) Chubuknov was very happy. He embraced and kissed Lomov. He calling him his darling and angel. Actually he also wanted to marry her daughter to Lomovo.

Q3) How do the peasants of chubukov consider Oxen Meadows?
Ans3) The peasants of chubukov had been using Oxen Meadows for the last forty years. They consider it as their own. But actually it belonged to the Lomov.

Q4) Why does Natalya think the Behavior of Lomov ‘strange’?
Ans4) Natalya thought the behavior of Lomov ‘strange’ because she considered the Oxen Meadows as her own land and Lomov was presenting this land to Chubukov. She told him that they have considered him as a good neighbor but he has been thinking as if the   chubukov’s were gypsies.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) What made Natalya soft for Lomov ?

Q2) What does chubukov point out about the dog of the Lomov?

Q3) On seeing Lomov Unconscious, How does chubukov react?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-10 (The Sermon At Benares)(Betty Renstaw)


Answer following questions in about 40 words.

Q1)Who was the Gautama Buddha?
Ans1) Gautama Buddha was a prince wose full name was Siddhartha Gautama. He started his schooling at the age of twelve and returned after four years. He was married to yashdodhara. They had a son and lived a happy, royal life.

Q2) While going for hunting what did Gautama see? Write down its effect?
Ans2) Gautama saw a sick man, an aged man, a funeral procession and a monk begging for alms. These sights shocked him deeply and he realized that the world is full of sorrows. He left the house and went out to seek enlightenment.

Q3) Why was Kisa Gotami wandering?
Ans3) Kisa Gostami was a lady who lost her only son. She was wandering in grief. She rushed from one house to another in search of medicines. But people called her insane.

Q4) What did the Buddha ask the lady to do?
Ans4) The Buddha asked the lady to bring a handful of mustard seed. But he warned her she must bring them from a house where no one had lost a child, husband, or a friend. Then he would help her.

Q5) What did Gotami feel on seeing the light of the city?
Ans5)Gotami went to many houses in search of mustard seeds but she failed to find a single house without a dead person. Then she sat down at the wayside and looked at the city. The city was bathing in the light. But when night fell, all light went off. She realized that the fate of men was like the light.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did Gautama known as the Buddha?

Q2) What does the Buddha advice?

Q3) How does weeping and grieving affect us?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-9 (Madam rides the bus)(Vallikkannan)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why does the conductor call Valli ‘madam’?
Ans1)   The conductor called Valli ‘madam’ because she was bold and was traveling alone. She needed no assistant from anyone. Salutation ‘madam’ suited her personality. Moreover conductor was a jolly fellow.

Q2)  why does Valli stand up on the seat? What does he see now?
Ans2) Valli arranged money and information about this journey with great difficulties. She wanted to see everything with her own eyes. So she stood on the seat to look outside. She saw that the bus was going along the bank of a canal. The road was very narrow. Beyond it were the palm trees, mountains, and field etc.

Q3) What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?
Ans3) Valli was not happy when elderly man called child. She was very smart and mature girl. She did not want to be called herself a child. She told the man that there was no child. She had paid thirty paise like everyone else

Q4) Why did not Valli want to make friendship with the elderly woman?
Ans4) Valli did not like the elderly woman for her big holes in the ears. She was wearing very ugly earrings. She was asking very irrelevant questions to Valli. Moreover she was chewing the betel-nut. Its juice could fall at any moment. So Valli was avoiding her.

Q5) What did Valli see on her way that made her laugh?
 Ans5) A young cow came right in front of the running bus. The driver had to slow down the bus. He blew the horn very loudly. This frightened the cow even more and galloped faster. This made Valli laugh heartly.

Q6) Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?
Ans6) When Valli was returning back she saw the young cow, that came in front of the bus while her way to city, lying dead by the roadside. The site was quite horrible. Valli became very sad lost all her enthusiasm and excitement. She was no more interested to look out of the window.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1)  Why did Valli feel jealousy on listening to the sights of the town?

Q2) What did Valli see beyond the bank of a canal?

Q3) Why did Valli refuse to get down the bus?

Q4) What was the topic of discussion between Valli’s mother and the aunt?

 
Q5)  How did Valli’s aunt remark that Valli was grown up lady?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-8 (Mijbil the otter)(Gavin Maxwell)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) When it came to author’s mind to have an otter?
Ans1) Author had a pet dog named jonnie who died. The author felt some lonely. He visited southern Iraq in 1956. There this thought came to his mind that that he should have an otter rather than a dog.

Q2) what is the most common characteristics of an otter?
Ans2) The otter are very fond of water. They become wild on seeing it. . They do not like the water to be stored. They make it flow by rolling, jumping, and plunging in the water.

Q3) what was done by mijbil after two days?
Ans3) Initially otter was indifferent. After two days, he became aware of his surrounding. He escaped from the bedroom and was found in the bathroom. There he struggling with a chromium tap for water. He managed to open it to get full flow.

Q4) What was the amusing scene of the otter in the plane?
Ans4) Author placed mij in a box to hide him from airline staff. But mij escaped from the box and disappeared speedily down the craft. A woman stood up screaming- a rat, a ra. When the author tried to catch, his face was covered in curry. The author sat on his seat quite disappointed, then in no time it came on his knee and started nuzzling author’s face.

Q5) what did the Londoners says about mijbil?
Ans5) The Londoners had not seen an otter. They had no knowledge about it. They thought that it belonged to a small group of animals called mustelliness. Others guessed it as a baby seal or a walrus mister. Some called it a hippo and a brontosaur.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) write down the otter’s stay with the author in the beginning

Q2) what is the general quality of an otter?

Q3) what compulsive habits were developed in mij?
 
Q4) what does author’s friends tell him about Tigris?  

10th class-cbse english (First Flight)(short answers) chapter-7 (Glimpses of India-Tea from Assam)(Arup Kumar Datto)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) What did Pranjol tell Rajvir about Assam?
Ans1) Pranjol told that Assam is heartland of tea cultivation in India. It is their commercial crop. Assam has the largest concentration of plantations in the world. It exports tea to other countries in the world.

Q2) What is the Chinese legend about tea?
Ans2) A Chinese emperor liked to drink boiled water. Once while boiling the water, some leaves fell into the pot. The boiled water gave a delicious flavor. They were tea- leaves. Since then these leaves are used as beverage.

Q3) Write down the Buddhist legend about tea.
Ans3) Once a buddhist ascetic was meditating. During his deep mediation he fell asleep. The monk became furious on himself. He cut his eyelids and threw them on to the ground. There grew ten tea plants. Their leaves can remove sleep.

Q4) How are the tea leaves collected in Assam?
Ans4) Tea leaves collection is a labour intensive work. In Assam this work is done by ladies. Ladies in groups carry bamboo baskets on their backs. They wear plastic aprons. They pluck tea- leaves and collect them into their basket

10th class -cbse english(First Flight)(short answers) chapter-7 (Glimpses of India-Coorg)(Lokrsh Abrol)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) How one can reach coorg?
Ans1) There were road, rail and air routes to reach the coorg. From banglore there are two roads, both were about 250-260 km. The route through Mysore is the most common. The other route was through Neelamangal kurigal and chanrayanapatna.

Q2) Write down Alexander’s story about coorg descent?
Ans2) There are many stories about Coorg’s decent. According to the one story they are the Greek descent. When Alexander’s army was retreating after a long war, a part ot it moved along the south coast. After a long and tiring journey when their return became impossible, they settled there and married the locals.

Q3) What is the story of coorg for Arab origin?
Ans3) There are many stories about Coorg’s decent. One of them linked their history to the Arab origin. They were long, black coat with an embroidered waist -belt known as ‘kuppia’, it resembles the dress ‘kuffia’ that is worn by the Arabs and the Kurds.

Q4) For which search do the visitors go to coorg?
.Ans4) Coorg is a heaven on the earth. It is known for its serenity, peace and greenery. It has the largest Tibetan settlement of India that is run by the Buddhist monks. Most of the visitors come here in search of the heart and soul of India.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-7 (Glimpses of India-A Baker from Goa)(Lucio Rodrigues)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) What does the author tell about the baker when he was a child in Goa?
Ans1) The author told that during his childhood, the baker were the most important person of the society. He visited a house twice a day. The jingling sound indicated his arrival.

Q2) How can one recognize a baker?
 Ans2) A baker is recognize by his musical entry of jingling of the bamboo stick. He supported the basket on his head with one hand and  banged the bamboo on the ground with the other hand.

Q3) How would the children behave on the arrival of a baker?
Ans3) The children would rush towards the baker. They climbed on a bench to peep into the basket. Ladies f the house purchased loaves for the elders and the bangles for the children.

Q4)What used to be the dress of a baker?
Ans4)The baker wore a dress known as kabai. It was a peculiar dress. It consisted of a single piece frock down to the knees. Later in the childhood of the author the dress of bakers changed. Now he wore a shirt and trousers shorter than full length but longer than half pants.

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-6 (The hundred dresses (part-2))( El Bsor Estar)


Answer following questions in about 40 words.

Q1)How did Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?
Ans1) After listening to the note from Wanda’s father Maddie was deeply stirred. She was feeling guilty of becoming mute supporter of Peggie in teasing Wanda. She decided to write to peggy to stop making fun of Wanda anymore.

Q2) What excuses does Peggy   think up for her behaviour? Why?
Ans2) Peggy was much disturbed on listening letter of Wanda’s father. She was feeling bad. But she tried to pacify by thinking that she had never called her a foreigner and she had even not made fun of her name. She had only made fun of Wanda for her claim of having hundred dresses in her closet. She thought either Wanda was a liar or she was too dumb.

Q3) What did Peggy and Maddie write in their letter to Wanda?
Ans3) By writing a letter to Wanda Peggy and Maddie wanted to express their new feelings about her. They informed her that she had won the contest. They asked about her new place and new teacher. They told that her dresses were very beautiful. Actually they felt deeply sorry and wanted to convey this in the letter.

Q4) What did Wanda write in her letter to Miss Mason?
Ans4) Wanda, in her letter to teacher Miss Mason, wished Merry Christmas to all girls. She told that her new teacher was also nice. She gifted her hundred dresses to the girls. She gave green dress to Peggy and blue one to Maddie.  Peggy and Maggie concluded she was not angry and she loved them.

Q5) What did Maddie make Peggy realize?
Ans5) Maddie was disturbed even after getting gift from Wanda. At her home when she was looking at the picture of the dress she saw that there was a face drawn in the picture that looked like her. She became happy and rushed to the Peggy. She sowed her that a face was also drawn in her picture that resembled Peggy’s face. They concluded that Wanda was not angry.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did Maddie view Wanda at the end of the story?

Q 2) What are Maddie‘s thought as they go to Boggins Heights?

Q3) What did Jan Petronski write in the letter?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-5 (The hundred dresses (part-1))( El Bsor Estar)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why did other girls see Wanda different from them? How did they treat her?
Ans1) To other girls Wanda’s name was funny. It was different from the usual names in that area. Moreover Wanda lived on Boggins Heights and her clothes were not so clean. She was a laughing stock of other girls. They made fun of her hundred dresses.

Q2) Who was peggy? Why and how did she make fun of Wanda?
Ans2) Peggy was the most popular, pretty and rich girl in the school. Peggy made fun of Wanda because she always wore a faded blue dress. Peggy and her friend surrounded Wanda and asked her to tell how many dresses she had in her closet. Then they burst into laughter.

Q3)  How can you estimate that Peggy was a soft girl?
Ans3) Peggy was a soft girl. It was her habit to protect smaller children from bullies. On seeing an animal mistreated, she cried for hours together. She was cruel to Wanda only because she always claimed to have hundred dresses in her closet that Peggy thought could not be true.

Q4) When did Maddie feel embarrassed? What did she do then?
Ans4) Maddie felt embarrassed when Peggy teased Wanda by asking questions on dress. She would say nothing, but she thought if Peggy had not disturbed Wanda. She was pained at heart.

Q5) Who won the girl’ medal? Do you think the winner deserved it?
Ans5) Wanda petonski had won the girls’ medal. She rightfully deserved it because she had designed one hundred dresses. All were different, colourful and beautiful. She was very talented and praised by all.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) Where in the classroom does Wanda sit and why?

Q2) Did Wanda have a hundred dresses? Why did she say so and how did she prove that?

Q3) Why did Maddie think that Peggy would win the contest?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-4 (From the diary of Anne frank)( Anne frank)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why did Anne keep a diary?
Ans1) Anne had many ideas and views that she wanted to share. But she had no real friends. So she decided to keep a diary and tell all her secrets to it.

Q2) Explain “teachers are the most unpredictable creatures”.
Ans2) When result was about to be declared, Anne was thinking that there are so many dummies in the class that about a quarter of the class should be kept back. But she believed that no one can predict result as it depended on the moods of the teacher and teachers are the most unpredictable creatures.

Q3) How did Anne justify her being a chatterbox in her first essay?
Ans3) Anne tried to justify that talking is a student’s trait. She tried to control many times. But she failed because she had inherited this trait from her mother. She could do nothing about the inherited trait as her mother was more talkative than her.

Q4) What was the last essay for Anne and write its result?
Ans4) Anne was tired of writing on the same topic again and again. She wanted to write the last essay differently to covey her message to the teacher. Anne was too worried. Her friend Sanne came to her help to write it in verse. Thus she wrote it like a poem. The teacher was impressed.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why did Mr.keesing punish Anne?

Q2) In what way a diary is different from a real friend?

Q3) Give two instances to show that Anne was in good books of her teachers?

Q4) Why was the whole class quacking in boots?

Q5) Anne Frank felt suffocated. How?

Q6) How did students conduct in the class?

Thursday, 24 May 2012

10th class -cbse english(NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-2 (NELSON Mandela: A LONG Walk To Freedom)(Nelson Rolihlahla Mandela)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) What ideals does Mandela set out for the future of south Africa in his speech?
Ans1) Nelson Mandela said we got political freedom but we should pledged to liberate all the people from poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations.

Q2)What is Mandela’s opinion regarding oppressor and oppressed?
Ans2) In the eyes of Mandela both oppressor and oppressed are deprived of their humanity. Oppressor is a prisoner of hatred. And oppressed has no confidence in humanity. He is also in the similar manner. So, both needs to be liberated.

Q3) Mandela had ‘hunger for freedom’. How did it change his life?
Ans3) Mandela longed for freedom since his boyhood.  He desperately wanted freedom. But as a student he wished freedom only for himself. Gradually his hunger for freedom increased many fold. It became the greater hunger for the freedom of his people. This changed him and he joined the African National congress.

Q4) Why did the inauguration ceremony take place in the amphitheatre formed by the union Buildings in Pretoria?
Ans4) The first democratic, non –racial government was taking birth in South Africa. A ceremony was organized in the amphitheatre formed by the union Buildings in Pretoria. It was attended by dignitaries from more than 140 countries around the world. Thousands of South Africa men, women and children of all races sang and danced with joy on this memorable day of 10th   May 1994.

Q5) What freedom meant to Mandela in childhood?
Ans5) Meaning of freedom for Mandela during childhood was very restricted. It meant to to be free to run in the fields, to swim in the clear stream, free to roast mealies and ride the broad backs of slow moving bulls.

Q6) What was the incident involving a white guard in jail that helped Mandela to continue his struggle against the racial government?
Ans6) In the prison Nelson Mandela and his comrades were kept in extreme painful condition. During those days a guards showed sympathy towards them just for few moments. This reinstalled Mandela faith on the belief that a man’s goodness is a flame which could be hidden but never extinguished.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did the military generals conduct on that day?

Q2) What does Mandela refer to as ‘an extraordinary human disaster?

Q3) What hope does Mandela express for his country in his speech?

Q4) What were the pledges taken by Nelson Mandela?

Q5) Why does Mandela address the freedom as ‘new born liberty’?

10th class-cbse english (NCERT BOOK -First Flight)(short answers) chapter-3 (Two Stories about Flying- the black aero plane)(Fredrick Forsyth)


Part-2
Answer following questions in about 40 words.

Q1) What did Frederick Forsyth think when he called Paris control?
Ans1) When Frederick Forsyth called Paris control; he was confident and happy to be in time for his breakfast. He thought to enjoy a good English breakfast.

Q2) Why did the writer decide to go back to Paris?
Ans2) As instructed b Paris control the writer turned his aero plane Dakota west towards England. Suddenly he saw the storm of cloud. They looked like black mountains. It was impossible to cross them. And he did not have enough fuel to fly around them. So he decided to go back to Paris.

Q3) Who rescued the first pilot in Dakota and how?
Ans3) When the writer’s aero plane Dakota was lost in the storm he saw another aero plane that came for his rescue. It had no light on its wings. Dakota followed the mysterious plane that guided him through the mountains of black clouds and took the writer safely across the clouds. 

Q4) What problem did the pilot Dakota face in the clouds?
Ans4) The Mountains of black clouds were dark and stormy. Dakota was jumping and twisting in the air. All its instruments became dead. Writer lost the connection with Paris control.  He was trapped into the storm

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) was the pilot of Dakota able to meet pilot of the black aero plane?

Q2) Where did Dakota plane reach at the end. ? How did the woman in the control surprise the pilot of Dakota plane?

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-3 (Two Stories about Flying-His first flight)(Liam of Flaherty)


Part-1
Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did the young seagull’s parents treat him initially when he did not fly?
Ans1) Initially when the young seagull afraid to fly his parents called to him shrilly. They scolding him and threatened to let him starve. The whole family taunted him coward.

Q2) What did young seagull do to attract his mother‘s attention?
Ans2) Young seagull was alone as his whole family had flown away. He was hungry and tried to attract the attention of his mother. He stood on the brink of the ledge, on one leg with other leg hidden under his wing. He closed one eye and pretended to be falling asleep.

Q3) What trick did the young seagull’s mother play to make him fly from his ledge?
Ans3) The young seagull’s mother was much worried about the young seagull who could not mustered courage to fly along with his broth and sister.  She played a trick to overcome this problem. She tore a piece of fish and fly towards young seagull. She reached close to him and halted just in front of him. The sight of food made him mad. He dived to catch the food and fell down. In the way he struggled and learnt to fly.

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) Young seagull tried to fly but he could not. Why was he afraid to fly?

Q2) Some people are slow learner. How should we behave with them?

Wednesday, 23 May 2012

10th class-cbse english (NCERT BOOK-First Flight)(short answers) chapter-1 (A letter to God)(G. L. Fuentes)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did Lencho express his happiness when rains come and how did he explained the raindrops? Why did his happiness turned into sorrow?
A ns1) Lencho field were ready with corn crop. He was waiting for the rain. When the rain came he became very happy. He explained these rain drops as coins. But his happiness turned into sorrow, when the large hailstones started to fall. All of his crop destroyed.

Q2) How did hailstones affect Lencho‘s life?
Ans1) Lencho, a simple farmer, grew corn in his field and he wanted only a downpour. Rain came. He was very happy. But his happiness was short lived. Rain turned into hailstones. Not a leaf remained on the field. The crop was totally destroyed. There was nobody to help him. His life filled with sorrow.

Q3) What kind of a person was the postmaster? What did the postmaster do so as not to shake Lencho’s faith in god?
Ans3) The postmaster was a very kind and fun-loving man. He was impressed by the faith of Lench in God. He decided to help Lencho so that his faith in god did not shake. He collected 70 pesos from his employees and friends for Lencho.

Q4) Why did Lencho angry when he received the letter. How did he do then?
Ans4) When lencho received the letter he was not surprised but he was very angry because the envelope contained only seventy pesos and he had demanded 100 pesos. He knew that God could not deny his demand and he could not have made a mistake also. Immediately he wrote second letter to god and asked for remaining money.

Q5) What made Lencho call the post office employees a bunch of crooks?
Ans5) Lencho thought that god had sent him hundred pesos but post office employees gave him only seventy pesos. They had stolen thirty pesos. So he called the post office employees as a bunch of crooks

Some more questions for practice.

Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why did Lencho write a letter to God?

Q2) What did Lencho write in his first letter to God?

Q3) Lencho had only one hope. What was it?

Q4) Why did the postmaster laugh at Lencho’s letter?

Sunday, 20 May 2012

Index - 11th class


11th class (Hornbill)

Chapter-1 (The Portrait of a lady) (Khushwant Singh)
Chapter-2 (“We’re not afraid to die if we can all be together”) (Gorden Cook and Alan East)
Chapter-3 (Discovering Tut: The Saga Continues) (A. R. Williams)
Chapter-4 (Landscape of the soul) (Nathalic Trouveroy)
Chapter-5 (The ailing planet: The green movement’s Role) (Nana Palkhivala)
Chapter-6 (The Browning Version) (Terence Rattigan)
Chapter-7 (Adventure) (Jayant Narlikar)
Chapter-8 (Silk Road) (Nick Middleton)

11th class (Hornbill) (Poem)

Poem 1 (A photograph) (Shirley Toulson)
Poem 2 (The Laburnum top) (Ted Hughes
Poem 3 (The voice of the train) (Walt Whitman)
Poem 4 (Childhood) (Markus Natten)
Poem 5 (Father to son) (Elizabeth Jennings)  

11th class (snapshots)

Chapter-1 (The summer of the beautiful white house) (William Saroyan)
Chapter-2 (The address) (Marga Minco)
Chapter-3 (Ranga’s marriage) (Masti Venkatesha Iyenger)
Chapter-4 (Albert Einstein at school) (Patrick Pringle)
Chapter-5 (Mother’s day) (J. B. Priestley)
Chapter-6 (The Ghat of the only world) (Amitav Ghose) 
*Chapter-7 (Birth) (A. J. Cronin)
Chapter-8 (The Tale of Melon city) (Vikram Seth)

Index - 10th class


10th (Footprints without feet)

Chapter-1 (A Triumph of surgery) (James Herriot)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-2 (The thief’s story) (Ruskin Bond)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-3 (The midnight visitor) (Robert Arthur)
     Short Answers
      Long Answers
Chapter-4 (A question of trust)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-5 (Footprints without feet) (H. G. Wells)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-6 (The making of scientist) (Robert W. Peterson)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-7 (The Necklace) (Guy De Maupassant)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-8 (The hack driver) (Sinclair Lewis)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-9 (Bholi)(K. A. Abbas)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-10(The Book That Saved the Earth) (Claire Boiko)
      Short Answers
      Long Answers

10th (First Flight)

Chapter-1 (A letter to God)(G. L. Fuentes)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-2 (NELSON Mandela: A LONG Walk To Freedom) (Nelson Rolihlahla Mandela)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-3
Part-1(Two Stories about Flying-His first flight) (Liam of Flaherty)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-3
Part-2(Two Stories about Flying- the black aero plane) (Fredrick Forsyth)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-4 (From the diary of Anne frank) (Anne frank)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-5 (The hundred dresses (part-1)) (El Bsor Estar)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-6 (The hundred dresses (part-2)) (El Bsor Estar)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-7
Part-1(Glimpses of India-A Baker from Goa) (Lucio Rodrigues)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-7
Part-2(Glimpses of India-Coorg) (Lokrsh Abrol)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-7
Part-3(Glimpses of India-Tea from Assam) (Arup Kumar Datto)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-8 (Mijbil the otter) (Gavin Maxwell)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-9 (Madam rides the bus) (Vallikkannan)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-10 (The Sermon at Benares) (Betty Renstaw)
      Short Answers
      Long Answers
Chapter-11 (The proposal) (Anton Chekov)
      Short Answers
      Long Answers

10th (First Flight)(poem)



Index - 9th class


9th (Moments)

Chapter-1 (the lost child)(Mulk Raj Anand)
short answers
long answers

Chapter-2 (The Adventures of Toto) (Ruskin Bond)

short answers
long answers

Chapter-3 (Iswaran the storyteller) (R. K. Laxman)

short answers
long answers

Chapter-4 (In the kingdom of fools) (Kannada Folktalt (ed)A. K. Ramanuja)

short answers
long answers

Chapter-5 (The Happy prince) (Oscar Wilde)

short answers
long answers

Chapter-6 (Weathering the storm in Erasma) (Harsh Mander)

short answers
long answers

Chapter-7 (The last leaf) (O. Henry)

short answers
long answers

Chapter-8 (A house is not a home) (Zan Gaudioso)

short answers
long answers

Chapter-9 (The Accidental Tourist) (Bill Bryson)

short answers
long answers

Chapter-10 (The beggar) (Anton Chekhov)

short answers
long answers

9th class (Beehive)

Chapter-1 (The fun they had) (Issac Asimov)

short answers
long answers

Chapter-2(The sound of music)(Deborah Cowley)


part-1 (Evelyn Glennie listen to sound without hearing it)
short answers
long answers
part-2 (Bismillah Khan)

short answers
long answers

Chapter-3(The little Girl) (Katherine Mansfield)

short answers
long answers

Chapter-4(A Truly Beautiful Mind) (Albert Einstein)

short answers
long answers

Chapter-5(The snake and the mirror) (Vaikom Muhammad Basheer)

short answers
long answers

Chapter-6(My childhood) (A.P.J. Abdul Kalam)

short answers
long answers

Chapter-7(Packing) (Jerome K. Jerome)

short answers
long answers

Chapter-8(Reach for the top (part-1)) (Santosh Yadav)

short answers
long answers

Chapter-8(Reach for the Top (part-2)) (Maria Sharapova)

short answers
long answers

Chapter-9(The Bond of love) (Kenneth Anderson)

short answers
long answers

Chapter-10(Katmandu) (Vikram Seth)

short answers
long answers

Chapter-11(If I were you) (Douglas James)

short answers
long answers


9th class (Beehive)(poem)

Index - 8th class


8th class (It is so happen)

*Chapter-7 (The open window) (Saki (H. M. Munro))
*Chapter-8 (Jalebis) (Ahmed Nadeem Qasmi)
*Chapter-9 (The Comet – I) (Jayant Narlikar)
*Chapter-10 (The Comet – II) (Jayant Narlikar)


8th class (honey dew)


8th class (honey dew) (Poem)



Index - 7th class


7th class (An alien hand)


7th class (honey comb)

*Chapter-3(Gopal and the Hilsa fish)

Index- 6th class


6th class (A pact with the sun)


6th class (Honeysuckle)


6th class (honeysuckle) Poem