Monday, 30 April 2012

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-5 (Golu Grows a Nose) (Rudyard Kipling)


Answer following questions in short.

Q1) Whom does Golu ask, “why don’t you ever fly like other birds”?
Ans1) Golu asked this question to the ostrich.

Q2) Which uncle of Golu had red eyes?
Ans2)The hippopotamus, Golu’s huge uncle, had red eyes.

Q3) Golu’s relatives did not answer his questions because.
Ans3) Golu’s relatives did not answer because the questions were too difficult.

Q4) Who advised Golu to go the Limpopo river?
Ans4) The mynah bird advised Golu to go the Limpopo river.

Q5) Why did Golu go to the river?
Ans5) Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

Q6) The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was?
Ans6) Golu thought it was a log of wood.

Q7) What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Ans7) To show that it was a real crocodile,he shed crocodile tears

Q8) Who helped Golu on the bank of the river?
Ans8) The python helped Golu on the bank of the river.

Q9) What did Golu take with him when he went to the Limpopo river?
Ans9) When he went to the Limpopo river he took with him a hundred sugarcanes, fifty dozens bananas and twenty –five melons.

Q10) How did Golu’s nose become long?
Ans10)  A crocodile that lived in the Limpopo river caught Golu’s nose and tried to pull him in river. Golu and the python pulled to free Golu’s nose in opposite direction. In this process Golu’s nose became long.

Q11) What according to the python, were the three things that Golu could not have done with his small nose?
Ans11) Golu could not have plucked, dusted and stuffed the bundle of grass in his mouth with his small nose. He couldn’t have killed the fly, biting on his shoulder with his small nose.

7th class -cbse english(An alien hand) Chapter-4 (The cop and the Anthem) (O. Henry)


Answer following questions in short.

Q1) What are some of the signs of approaching winter?
Ans1) Some of the signs of the approaching winter are - birds start flying to south, people need warm new coats and dead leaves fall.

Q2) What was Soapy’s first plan? Why did it not work?
Ans2) Soapy’s first plan was to enter in some fine restaurant and have dinner there. As he had no money, they would hand him over to a cop. And the judge would sentence him for three months in the prison on Blackwell’s Island.This plan could not work because as soon as Soapy stepped inside a fine restaurant, the head waiter saw his shabby clothing and immediately pushed him out.

Q3)   “But the cop‘s mind would not consider Soapy”. What did the cop not consider, and why?
Ans3) The cop did not consider Soapy as the culprit who threw a stone on the glass window of the shop. Because he thought that if this man had thrown the stone, he would not stop there to talk to cops.

Q4) “we have orders to let them shout.” What is the policeman referring to?
Ans4) The college students were allowed to shout outside the theatre. When Soapy shouted pretending to be drunkard; the policemen thought that he was also one of those harmless college students. So he said to another man standing beside him “we have orders to let them shout.”

Q5) “There was a sudden and wonderful change in his soul.” What brought about that change in Soapy?
Ans5) Soapy saw his old childhood home when returning to Madison Square. The soft light was shining from his living room windows. The sweet music reminded him of his childhood days when he led a happy and honest life with his mother and friends. Suddenly he realized that his present life was worthless and hopeless. So he decided to change his life.


Q6 ) Where did Soapy live? Where did he want to go during the winter?
Ans6) Soapy lived  on a seat in a park at Madison Square. During the winter he wanted to go to the prison at Blackwell’s Island.

Q7) What did Soapy wanted?
Ans7) Winter was approaching and he did not have a place to live. Soapy wanted food everyday; a bed every night; protection from the cold north winds and safety from cops for three months.

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-3 (The desert)


Answer following questions in short.

Q1) A camel can do without water for days together. How?
Ans1) Camels sweat very little; therefore they can do without water for days together. We need sweat to cool our body. Camels can tolerate a high body temperature so they don’t need to sweat. So, they can retain the water for a long period of time.

Q2) How do smaller desert animals fulfill their need for water?
Ans2) The smaller desert animals either get the water they need from plant juices or they eat other animals and get the water from their body.

Q3) In a desert the temperature rises during the day and falls rapidly at night. Why?
Ans3) The air in desert lands is extremely dry. The moistures in the air acts as a cover to protect the lands from the hot rays of the sun. In desert lands , this protective covering is absent. Therefore, the land get heats up quickly during the day due to the sun’s rays and cools down rapidly at night.

Q4) What is an Oasis?
Ans4) A green patch of land in the middle of a desert where a spring or well is surrounded by trees and plants is called an Oasis.

Q5) What are sand dunes?
Ans5) Sand dunes are heaps of sand with special shapes. They keep shifting their position across the desert by the strong winds.

Q6) What is the popular belief about deserts? What is the truth?
Ans6) The popular belief is that deserts are an endless stretch of sand without rain falls and vegetation. The truth is that the deserts have a different kind of vegetation. The plants and animals there have learned to survive in hot and dry condition.

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-2 (Bringing up kari) (Dhan Gopal Mukerji)


Answer following questions in short.


Q1) How did Kari enjoy his morning bath in the river?
Ans1) Kari lay for a long time in the river and on the sand and let the author rub his back. Also, he squealed with pleasure when his friend rubbed water down his back.

Q2) Finding good twigs for Kari took a long time. Why?
Ans2) Kari liked to eat only the most delicate and tender twigs. So his friend had to climb all kinds of trees to get twigs and saplings for him. Also, Kari did not touch twigs that got mudded.  Hence, collecting good twigs for Kari took a long time.

Q3 Why did Kari push his friend into the stream?
Ans3) A boy was drowning in the river. Kari himself could not pull the boy from the river bed, so he pushed his friend into the stream.

Q4) How did the author compare the Kari with a baby?
Ans4) The author compares Kari with a baby because Kari needed training to be good just like a baby. If he was naughty, author had to scold him. He understood words like children do. He had to be taught to sit down, walk, when to walk fast and when slow. Moreover, his call was more like that of a baby than an elephant.

Q5) How did Kari helped him to all the bananas in the house without any one noticing it?
Ans5) Kari stole the bananas from the table in the dining room. He put his trunk through the window and disappeared with the bananas without any one noticing it.

Q6) What were the instructions for commands sit and walk?
Ans6) His friend pulled Kari by his ear and said ‘Dhai’ to make him sit and he pulled his trunk forward and said ‘Mali’ to make him walk,.

Q7) What is “the master call”? Why is it the most important signal for an elephant to learn?
Ans7) The master call is a strange hissing, howling sound, as if a snake and a tiger were fighting each other. It is the most important signal for an elephant because whenever master is in trouble, one master call will bring the elephant near him.

Q8) Elephants are proud animals. How do we know it from the story?
Ans8) Kari stole bananas from the dining room. Whet he was caught and scolded, he realized his mistake. His pride was so hurt that he never repeated this mistake again. Elephants are proud animals and they accept their mistakes and punishment for it.

Q9) Why is it important to teach an elephant to sit down?
Ans9) Elephants grow taller than their masters. Keeper can reached his back only with the help of a ladder. As it is not possible to always carry about a ladder, an elephant must be taught to sit down.

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-1 (The tiny teacher)


Answer following questions in short.

Q1) In what ways is an ant’s life peaceful?
Ans1) Ant’s live together in peace and harmony. They do their own work and do not interface in the other’s work.  They never fight with other ants of the same group. So their life is peaceful.

Q2) How long does it take for a grub to become a complete ant?
Ans2) It takes five to six weeks for a grub to become a complete ant.

Q3) Why do the worker ants carry the grubs about?
Ans3) Worker ants carry the grubs about for daily exercise and sunshine.

Q4) What different jobs are learnt by new ants?
Ans4) The new ants learn the duties of workers, cleaners, soldiers, and builders from old ants.

Q5) Name some other creatures that live in ant hills?
As5) The greenfly, beetles, lesser breeds of ants, etc . …… some of the creatures who live in anthills.

Q6)   Mention three things we can learn from the “tiny teacher”.
Ans6) We can learn - hard work, sense of duty and loyalty from this tiny teacher.

Q7) How is the home of ants organized?
Ans7) An anthill has hundreds of little rooms and passages. Rooms are reserved for each member of the community- Rooms for the queen ant to lay eggs, nurseries for the young ones, quarters for workers, store houses for food and barrackers for soldiers.

9th class-cbse english (NCERT BOOK-Beehive)(long answers) chapter-1 (The fun they had)(Issac Asimov)


Answer following questions in about 100 words.

Q1) What are the main Features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in the story?
Ans1) Margie and Tommy were getting their education at home by a mechanical teacher. The mechanical   teacher was very punctual. The lesson was taken up regularly at the same time. They have to insert their homework in the slot. The teacher could evaluate the assignments in no time. It could tell how a child was performing. Margie and Tommy were not aware of the old system of education with building and human teachers. The mechanical teacher taught everything. The schoolrooms of Margie and Tommy were next to their bedroom.

Q2) Why did Margie hate school? Why did she think old schools must have been fun?
Ans2) Margie was unaware of old-styled building school. She was receiving education at home by a mechanical teacher. By the real book, Margie came to know about the school with special building and human teachers. She imagined that in that school all the students were of the same age. They all studied together. They shouted and laughed together. All the children from the neighborhood went together. They learnt the same thing and could help the one another.  She wished to study in that kind of school. She thought that these schools must have been fun.

Some more questions for practice.

Q1) How is our present school system different from that of Margie?

Q2) Discuss “The school plays a significant role in the education of the students”?  

Thursday, 26 April 2012

7th class-cbse english(honey comb) Poem-9(Garden Snake)(Muriel L. Sonne)


Answer the following questions in short.

Q1) A snake has no legs or feet, but it moves very fast. Can you guess how?
Ans1) A snake has scales on its body which help it move fast by turning and twisting its body.

Q2) Which is the most poisonous snake?
Ans2) Black King cobra is the most poisonous snake.

Q3) Why was the child afraid of the snake first?
Ans3) The child was frightened of the snake first because he had heard that snakes are dangerous.

Q4) Why did the child attitude change towards the snake?
Ans4) The child’s attitude changed towards the snake because his mother told him that it was a harmless garden snake.

Q5) What did the snake eat?
Ans5) The snake ate insects for its food.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-8(Meadow Surprises )(Lois Brandt Phillips)


Answer the following questions in short.

Q1) What do the butterflies do on flowers?
Ans1) Butterflies rest on butterflies and suck nectar of the flowers.

Q2) How do you scare a rabbit?
Ans2) A rabbit sitting would get scared by the sound of our feet.

Q3) Why do dandelions become airy parachutes?
Ans3) Dry dandelions are light and may be blown off with a light blow of air, hence they are called airy parachutes.

Q4) What type of houses do you see in meadows?
Ans4) Burrows, nests and ants mounds could be seen in the meadows.

Q5) What kind of grass do the meadows have?
Ans5) Meadows have velvet grass.

Q6) What do you mean by ‘the brook ‘?
Ans6) The brook means a small river.

Q7) What change has occurred to a dandelion?
Ans7) A dandelion which has golden few days ago has dried up and become light and may be blown like a parachute.

Q8) Who lives in burrows and mound?
Ans8) Rabbits live in burrows and ants live in mounds.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-7(Dad and the cat and the tree)(Kit Wright)


Answer the following questions in short.

Q1) Why was Dad sure he wouldn’t fall?
Ans1) Dad was a climber and climbing on trees was a child’s play for him. So he was confident that he wouldn’t fall.

Q2) Describe Plan A and its consequences.
Ans2)   Plan A was to use the ladder in order to bring down the cat from the tree but it slipped and Dad fell in the flower bed.

Q3) What was Plan B?
Ans3) Plan B was to swing up the branch of the tree.

Q4) Plan C was a success. What went wrong then?
Ans4 ) Plan C was a success. Dad jumped on the tree and landed straight on the cat that jumped on the ground yelling and poor Dad got struck on the tree.

Q5) Describe the cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.
Ans5) The cat was stuck on the tree in the beginning and dad was trying to bring it down, but at the end of the poem the cat jumped down safe whereas Dad got stuck on the tree.

Q6) What was the “funny joke”?
Ans6) Mama warned him of falling again otherwise he would break his neck. Dad called it a funny joke because he was self-confident about his success.

Q7) What happened with the ladder?
Ans7) The ladder slipped and he landed in the flower bed.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-6(Mystery of the talking fan )(Maude Rubin)



Answer the following questions in short.

Q1) Fans don’t talk, then, what is the fan’s chatter?
Ans1) Fan’s being non –living things don’t talk . The noise that sounds like the fan’s chatter is the noise produced by its whirling motion when it is not oiled properly.

Q2) How does an electric fan manage to throw so much air when it is switched on?
Ans2) An electric fan has small whirling motor and three blazes. When the fan is switched on, the motor starts whirling. It causes the blades to move which cut the room air and throw it in all directions.

Q3) Why did the poet call the fan a talking fan?
Ans3) The fan was making a sound because it was not properly oiled. It appeared to the poet as if it was speaking in a mysterious code languages.

Q4) What happened to the fan in the end? Was the poet happy with it?
Ans4) In the end, someone oiled the fan’s machine and it stopped producing noise. The poet felt unhappy about it because he thought that the mystery ended.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-5(Trees)(Shirley Bauer)


Answer the following questions in short.

Q1) What are the games or humans activities which use trees, or in which trees also participate?
Ans1) trees participate in many human activities like house making, making swings, allowing children to play hide and seek, organizing tea parties, sleeping under their shadow, giving fruits and vegetables to eat.

Q2) “Trees are for birds.” What do birds do on trees?
Ans2) Birds make their nests on trees and they rest on trees.

Q3) Which games can you play under or around trees?
Ans3) We can play many games under or around trees like hide and seek, swings , snakes and ladders , ludo, chess , etc.

Q4) Why are trees for children ?
Ans4) Trees are for children to play under.

Q5) What are the uses of trees in different seasons?
Ans5) Trees give us shade in summers and sunlight in winters.

Q6) Which fruit the trees give us according to the poem?
Ans6) Trees give us apples and pears.

Q7) Why do we chop trees?
Ans7) We chop trees to get timber.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-4(Chivvy) (Michael Rosen)


Answer the following questions in short.

Q1) When is a grown –up likely to say this? --Don’t talk with your mouth full.
Ans1) The elders say this when we are eating something and talk with food in our mouth.

Q2) When are you likely to be told this?--Say thank you.
Ans2) We are asked to say ‘thank you’ when someone gives us something or helps us.

Q3) When do you think an adult would say this?-- No one thinks you are funny.
Ans3) When children try to do some funnyin order to attract other’s attention towards them, then elders say- No one thinks you are funny.

Q4) What do adults say when you go to someone’s house?
Ans4) Adults say- wish them, don’t point, say please, don’t ask for food, sit properly, don’t interrupt etc.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-3(The shed)(Frank Flynn)


Answer the following questions in short.

Q1) Is he afraid or curious, or both?
Ans1) He is curious. He wants to go inside the shed although he was told about a ghost in it by his brother.

Q2) What is he planning to do soon?
Ans2) He is planning to go inside the shed one day.

Q4) Why the door creaks in the wind?
Ans4)   The door of the shed creaks in the wind because it is old and rusty..

Q5) What did the poet’s brother say in order to keep him away from the shed?
Ans5) The poet’s brother told him that there is a ghost in the shed who is hiding under the rotten floorboards. If he dared set foot inside, ghost would jump out and chop off his head.

Q6) Why do you think the poet is the firm to peek in the shed one day?
Ans6) The poet wants to peek in the shed one day because he is a brave boy and knows that there is no such thing like a ghost.

Q7) Why did the brother tell a lie about a ghost in the shed, to the poet?
Ans7) The poet’s brother told a lie about a ghost in the shed to the poet because he wanted to make the shed his den.

7th class-cbse english(honey comb) Poem-1(The squirrel )(Mildred Bowers Armstrong)

Answer the following questions in short.

Q1) Why does the poet say the squirrel ‘wore a question mark for tail’?
Ans1) The poet called the squirrel ‘wore a question mark for tail’ because its tail is turned in the shape of a question mark.

Q2) ‘He liked to tease and play’. Who is teasing whom? How?
Ans2) The squirrel is teasing the children who are running around to catch it.

Q3) Describe a ‘squirrel’?
Ans3) A squirrel wears a grey overcoat of fur and has a tail turned in the shape of a question mark.

Q4) What does a squirrel like to eat?
Ans4) A squirrel like nuts to eat.

Wednesday, 25 April 2012

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-11(For Anne Gregory)


Answer following questions in short.

Q1) How has the youth been thrown into despair?
Ans1) The poet has been thrown into despair. He loves Anne Gregory. The lady has yellow hair. She is going to dye them so that she may look young and pretty. So she thinks that her lover has been cheated.

Q2) What does the lady thinks?
Ans2)The lady thinks that she can dye her hair according to her lover’s choice. They can be dyed brown, black or yellow. But he shall not feel despaired. He must love her.

Q3) What has been heard by the lady?
Ans3) The lady has heard from a religious man that only God could love her alone. She must leave worrying about her lover.

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-10(The Tale of custard the dragon)


Answer following questions in short.

Q1) What information do you get a about Belinda?
Ans1) Belinda lived in a little white house. She had four pets namely –a little black kitten, a little yellow dog and a little grey mouse. Her little pet dragon was very friendly and loving by nature.

Q2) What was specific about her pets expect dragon?  
Ans2) Blinda had named all of them differently. The little black kitten was called Ink. The little grey mouse was Blink and little yellow dog was sharp like Mustard. They all were proud of their bravery.

Q3) How was the dragon?
Ans3)  The dragon was named Custard. It had big sharp teeth. On the top there were spikes on his body. It’s underneath body had scales. Its mouth was like a fire place and its nose was like a chimney. There were daggers on his toes.

Q4) What were the reactions of the pets on seeing the pirate?
Ans4) When they see the pirate, Belinda turned pale and cried for help. Mustard fled away with a terrified yelp and Ink reached the bottom of the mouse hole but the dragon attacked the pirate.

Some more questions for practice.

Q1) How did the dragon react then?

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-9(Fog) (Carl Sandburg)


Answer following questions in short.

Q1) What is very much specific about the fog?
Ans1) The fog is a natural phenomenon. It falls during the winter season on the cold and chilly weather. It comes suddenly and moves away very silently. It does not spare anyone- the city, the tree or the harbour.

Q2) What does the poet compare the fog with?
Ans2) The poet compares the fog with a cat. Like cat it arrives suddenly. It leaps over its prey giving it no chance of safety. And then it moves away silently.

Q3) What is the central theme of the poem ‘Fog’?
Ans3) A fog comes silently and moves away silently. We should learn a lesson from it. We should indulge in our duty without being loud or any disturbance for others.

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-8(The Trees)


Answer following questions in short.

Q1) If there are no trees in the forest, what will be the result?
Ans) In the absence of trees ecological balance would be disturbed. All the activities of the beasts and birds would stop. They need protection from hunting and other natural calamities.

Q2) What does the poet feel at night?
Ans2)The poet feels that night is fresh and the full moon is showering its mercy on living beings equally. She also experiences the smell and voice of the leaves and the lichen in the ears.

Q3) Write the central theme of the poem ‘The Trees’.
Ans3)The poet wants to show that everything has deep desire to acquire freedom. It is necessary for our growth and well –being. We must confirm to the natural laws.

Some more questions for practice.

Q1) What does the poet compare the thoughts with?

Q2) How has the poet shown the importance of the moon?

Q3) Can there be a forest without trees? Where are the tress in this poem, and where do they go?

10th class-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-7(Animals)



 Answer following questions in short.

Q1) Write the central theme of the poem ‘Animals’?
Ans1) The poet presents a universal message that animals are not selfish and cruel like human beings. We must learn from them their virtues.

Q2) What are the things which are not done by the animals?  
Ans2) The animals do not bewail over their condition and weep for their sins. They do their duties as the God has allotted them to perform.

Q3) Why do the animals have no mania of owing things?
Ans3)  Animals do not have the mania of possessions as they are completely satisfied with their life. They do not kneel before others and do not remember even their ancestors.

Q4) How do the animals show their relations? 
Ans4) The animals show their relations by their faithfulness, service and love.

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-6(Amanda)( Robin Klein)


Answer following questions in short.

Q1) What does the poet instruct Amanda in the first stanza?
Ans1) In the first stanza the poet instruct Amanda to sit straight. She should not bend her shoulders. She should not bite her nails.

Q2) Who is Amanda? What could Amanda do if she were a mermaid?
Ans2) Amanda is a small girl. If she were a mermaid she would enjoy life by swimming happily in the sea

Q3) What does the poet ask Amanda in the third stanza?
Ans3) The poet asks Amanda if she has finished her school homework. He also asks about cleaning and tidying her room. He wants to know whether she has cleaned her shoes.

Q4) What does the poet asks Amanda in fifth stanza?
Ans4) The poet instructs Amanda that she should not eat chocolate. He reminds her about her acne. He even expects from her that she will look at him when he talks with her.

Q5) What message does the poet want to convey through the poem, ‘Amanda’?
Ans5) The poet wants to convey the message that small children should be advised on some matters but we should not disturb them to a large extend. Children have their own mood and their own world.

Some more questions for practice.

Q1) How does Amanda feel about cleanliness?

Q2) How does Amanda feel life in a tower?

Q3) What idea does the poet form of Amanda?

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-5(The ball poem)( John Berryman)



Answer following questions in short.

Q1) What message does John Berryman want to convey through this poem?
Ans1) The message that the poet wants to convey is the importance of loss and responsibility in life.  We should not forget the importance of possessions.

Q2) How does the boy feel at the loss of his ball?
Ans2) The boy very much troubled at the loss of his ball. His ball falls in water. He is much upset as he has a long association with the ball.

Q3) “Money is external’ What does the poet mean by this expression taken from the ball?
Ans3) He makes the boy understand about his responsibility as the loss is immaterial. He can purchase another ball. He explained that the world is full of possessions and money is external item

Some more questions for practice.

Q1) Write the sum and substance of the poem “The Ball Poem.”?

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-4(How to tell wild animal)


Answer following questions in short.

Q1) The poet has mentioned some of the wild animals of the forest and water. What are they?
Ans1)  The poet mentions many wild animals in the poem. They are the lion, the tiger, the bear, the hyena, the leopard and the chameleon, etc. The crocodile is water animals.

Q2) How you can identify the Asian lion and the Bengal tiger?
Ans2) The lion is large and tawny beast. It will roar on seeing a man. A tiger has a greeting quality. It has black stripes on its yellow coloured body. It will immediately attack and eat a person.

Q3) Write the summary of the poem ‘How to tell wild animal’?
Ans3) The poet mentions many wild animals in the poem. They are the lion, the tiger, the bear, the hyena, the leopard and the chameleon, crocodile etc. A lion will roar on seeing a human being. A tiger with black stripes on its body will immediately attack and eat a man. Leopard has spots on his body. It leaps on its enemy. A bear always shows affection. A crocodiles is a treacherous type of water animal and a hyena will show merry smiles. All these animals are our enemies.But a chameleon is a simple and sympathetic type of creature. It is always found on a tree. It has neither wings nor ears.

Some more questions for practice.

Q1) How will you differentiate between a leopard and a bear?

Q2) Write down about the chameleon?

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-3(A tiger in the zoo) (Peter Niblett)


Answer following questions in short.

Q1) How does the tiger feel in the cage?
Ans1) The tiger feels uneasy in the cage. It roars growls and snarls. It always remains in anger and goes on moving the few steps on the pads of velvet quiet.

Q2) How does a tiger create terror for the villages?
Ans2)The villagers become fearful on seeing the tiger moving around the villages. They are afraid lest it should attack and kill them. Its bare fangs and cruel paws can pierce the body in no time.

Q3) What does the tiger do at night?
Ans3) The tiger does not rest even at night. It hears the last voice of the patrolling car. It keeps stares at the brilliant stars.

Q4) After a deep contemplation the tiger does not want to remain in wild. Why?
Ans4) The tiger has thought about the consequences of remaining in a wild. It has arrived at a conclusion that the hunters might shoot him. He has the fear of being drowned by water. Or it may be served with poisoned food.

Some more questions for practice.

Q1) Where does the tiger stay for its prey?

Q2) Mention some of the activities of the tiger?

Q3) How does Peter Niblett compare the life of tiger in a cage and in the wild?

Q4) Which different senses have been presented by the poet in this poem?

Tuesday, 24 April 2012

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-2(Fire and ice)( Robert Frost)


Answer following questions in short.

Q1)Write down two different views about the end of the world?
Ans1)  People say that the world will end either in fire or in ice. World is transitory, nothing is perennial in this universe.

Q2)How does Robert Frost caution the common man?
Ans2) Man is selfish, full of avarice, lust, indifference and hatred. He should not forget the bitter reality that everything in this world is transitory. Death is inevitable.

Q3) Write the Sum and substance of the poem ‘Fir and ice’?
Ans3) The crystal clear message of the poet is that anything in this world is not eternal. Everything will perish either in fire or ice. We should not forget this supreme reality. We should keep ourselves above all selfish matters.

Some more questions for practice.

Q1) What does ‘ice’ stand for? How is it sufficient to bring destruction?
 
Q2) What does ‘fire’ stand for? How is it sufficient to bring destruction? 

10th class-cbse english-(NCERT BOOK-first flight)(poem) Poem-1(Dust of snow )( Robert Frost)



Answer following questions in short.

Q1) What does Robert Frost want to convey though the poem ‘Dust of snow’?
Ans1) Life presents before us both sorrow and happiness. We should not surrender to difficulties. The poet is depressed due to shaking down of snow by a crow but he saves rest part of the day and hope for betterment.

Q2) How has the poet observed ‘nature’ in the poem ‘Dust of Snow’?
Ans2)The whole poem is set in a natural landscape. A crow shakes down the dust of snow on him from a hemlock tree. Hence a crow, the hemlock tree and the snow are the representatives of the nature.

Q3) When the dust of Snow was shaken down on him, how does Robert Frost feel?
Ans3) A crow shakes down the dust of snow on him from a hemlock tree. The crow and the hemlock tree both are considered as ominous in nature. So, the poet is quite depressed.

Some more questions for practice.

Q1) Should we stop doing our activities when he come across some ominous happenings?

Q2) Write the sum and substance of the poem ‘Dust of Snow’?

Sunday, 22 April 2012

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (A Slumber Did My Spirit Seal)( William wordsworth)


Answer following questions in short.

Q1) How does the poet feel at the death of his loved men?
Ans1) The poet is very much troubled mentally at the death of his loved one. Her death has thrown the poet in a deep shock.

Q2) What does the poet say about his loved ones?
Ans2) The poet says that after death her beloved has neither motion nor force. She can neither hear nor see .she has become lifeless. Now she is  not disturbed by passage of time.

Q3) Why does the poet say that his loved one is rolling round in the way of the earth?
Ans3) The poet says that because as the earth revolves round it axis daily she is also moving in the diurnal course.

Q4) What are the ideas contained in the poem ‘A slumber did my spirit seal’?
Ans4) Poet believes in the eternal power of nature. The poet feels grieved at the death of his loved. The nature remains busy in doing its activities.

Some more questions for practice.

Q4) Explain the line ‘Rolled in Earth’s diurnal course?

Q5) In what way does the earth remain engaged round the clock?

Q3) Write down the imagery of the nature as portrayed by the poet.

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (The snake trying )(W W E Ross)


Answer following questions in short.

Q1) What is the snake trying to escape from?
Ans1) The snake trying to escape from the attack of sticks. It is a very clever and careful creature and it tries its best to save itself from death.

Q2) Is it a harmful snake? What is its colour?
Ans2) The snake is harmless for children. It is small and green in colour and looks very graceful.

Q3) What does the poet wish for the snake?
Ans3) The poet wished the snake to be saved. He says ‘Let him go away over the water.’ So that it won’t have the hit of the stick.

Q4) Write the central idea of the poem ‘’the snake Trying”?
Ans4) All creatures love their life. Like the snake in this poem all try to save themselves in case of danger. We should show sympathy towards the animals.

Some more questions for practice.

Q1) Describe the appearance of the snake?

Q2) Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear?

Q3) Where did the snake vanish in the end?

Q4) How will you react on seeing a snake?

Q5) Write your views on saving the wild-life?

Q6) Write a note on ‘All creatures have importance in this universe’?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (On killing a tree)(Gieve Patel)


Answer following questions in short.

Q1) Can a ‘simple jab of knife’ kill a tree? Why not?
Ans1) A simple jab of the knife can not kill a tree. Its roots go on curling inside the deep Earth. They keep it well protected and it needs so much power for pulling and cutting down.

Q2) What is the meaning of ‘bleeding bark’? What makes it bleed?
Ans2) ‘Bleeding bark’ here points to the mark of cutting on the bark with heavy and unbearable blows of axe. The continuous and rough blows of an axe make the tree bleed.

Q3) What is the meaning of ‘anchoring earth’ and ‘earth cave’?
Ans3)‘Anchoring earth’ here refers that the roots of the tree that held it firmly in the earth. They hold it properly. ‘Earth cave’ means that after uprooting a tree an opening is formed which is usually deep. It is called ‘earth cave’.

Q4) How do the roots look like when they are pulled out?
Ans4) When the roots are pulled out, they are white and wet. The roots are the most sensitive part of the tree. The real strength of the tree lies in its roots.

Some more questions for practice.

Q1) How has the tree grown to its full size? List the words suggestive of its life and activity.

Q2) What finally kills the tree?

Q3) What does he mean by ‘the strength of the tree exposed?

Q4) What  is the significance of the last phase in the life of the tree ?

Q5) What are the ideas contained in the poem ‘On killing a Tree’?

Q6) There are some ironical details in the poem. Substantiate your answer with facts.

Q7) How does the poet create the feeling of sadness in the poem?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (The Duck And The Kangaroos )(Edward Lear)


Answer following questions in short.

Q1) How did the duck force the kangaroo to fulfill his desire?
Ans1) The duck Spoke very politely. The Duck told kangaroo that it would sit quietly. Thus both would be able to go over the land and the sea.

Q2) How did kangaroos react to duck’s request?
Ans2) The kangaroo said that he required some thought. He had an objection that the duck’s feet were wet and cold. This might make duck sick.

Q3) Write the central theme of the poem.
Ans3) The poem gives us a message that we can get the things if we are polite in our behaviour. We should pay attention towards the feelings of others.

Some more questions for practice.

Q1) Why did the Duck want to visit different places. ?

Q2) How did the Duck plead with the kangaroo?

Q3) What items were purchased by the Duck to clarify his position?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (No men are Foreign )(James Kirkup)


Answer following questions in short.

Q1) Write the central theme of the poem “No men are Foreign”.
Ans1) James kirkup spreads the message of brotherhood and unity all the people of the world. He tells  that none is strange. All feel the importance of the sun, air and water.

Q2)‘Are fed up peaceful harvest.’ What does it imply?
Ans3) The poet conveys that all men are equal. No men are foreign. People may belong to different country or regions but they love peace. Peace brings prosperity and humanity.

Q3) ‘Our hells of fire and dust outrage the innocence of air’ Explain?
Ans3)  The poet conveys that hatred ness pollutes the air that we live in. We create only hell if we fight among ourselves. All prosper in a peaceful environment.

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (A legend of the Northland)(Phoebe Cary)


Answer following questions in short.

Q1) Which country or countries do you think “The Neterland” refer to?
Ans1) The Neterland is a polar region. It is a cold region covered with snow. There the days are shorter and the nights are longer.

Q2) What did St. Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?
Ans2) St. Peter while moving round the earth reached a little woman’s house. She was preparing cakes. St. Ppeter requested the lady for a single cake.  The lady was very selfish. She took tiny kneaded dough.

Q3) How did he punish her?
Ans3) The priest was very angry with the lady as she was not ready to give even a single leaf of bread. He cursed and changed her into wood –pecker to collect her food from the wood by boring deep into it.

Q4) What is a legend? Why this poem is called a legend?
Ans4)  A legend is an old traditional story. This poem is called a legend because it tells an old story of Northland. This is the story of an old greedy woman who angered St. Peter.

Q5) Describe the theme of the poem ‘A legend of the Northland ‘?
Ans5) Saint peter asks an old greedy lady for a cake. She was selfish and did not give any cake to the hungry saint. It made the saint angry. He turned the lady into the bird. The bird keeps on searching for her food the whole day. We should not be greedy and always help the needy person.

Some more questions for practice.

Q1) How does the woodpecker get her food?

Q2) What was the condition of St.peter after end of the hectic day?

Q3) What was the effect f St. peter’s curse on the old lady?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (The lake isle of Innisfree)(William Butler Yeats)


Answer following questions in short.

Q1) Why does the poet want to go to Lake Isle of Innisfree?
Ans1) Poet is fed up with the chaotic life in the city. He wants to lead a peaceful life in the lap of nature. He wants to go to Innisfree because it is natural place full of beauty..

Q2) How shall the poet have peace in Innisfree?
Ans2) The poet shall have peace in Innisfree because he is the poet of nature. The song of cricket will bring solace to him. He shall enjoy the natural beauty..

Q3) Explain ‘lake water lapping with low sounds’?
 Ans3) It presents the beautiful picture of the lake the breeze causes ripples in the lake. This sound has a permanent impression on the heart of the poet.

Q4) ‘The Lake water as a deep bearing on the poet’. Explain?
Ans4) At Lake Isle of Innisfree nature is at its work. The poet desires to attain peace.   The sound of tapping water in the lake has a deep impact.

Q5) What is poet’s idea about peace?
Ans5) According to the poet peace is a heavenly bliss. It comes slowly in our life. We have to associate ourselves with the nature.


Some more questions for practice.

Q1) How can you justify that poet W.B yeats a truly a poet of Nature?

 Q2) What does the lake Isle of Innisfree represent to the poet W.B yeats ?

Q3) Why does the poet desire to spend his time alone in his cabin?

Q4) What does the poet feel while standing on the pavement?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (Rain On the Roof)(Coates Kinney)


Answer following questions in short.

Q1) What does the poet like to do when it rains?
Ans1) The poet likes to lie in a room with a pillow. It will give him the highest pleasure. There he will be in a state of highest bliss.

Q2) What is a ‘bliss’ for the poet in the poem in the poem ‘Rain on the Roof”?
Ans2) The poet loves rain because it carries him in old memories. He thinks it is bliss to hear the sound of the rain on the roof. He lies in his cozy bed and enjoys the music of nature. It’s bliss for him.

Q3)  What shows that the poet loved his mother?
Ans3) The poet loved his mother. He remembered her when he lied on his cozy bed to enjoy the sound of rain. It appears to him as if she was fondly looking at him.

Q4) When does the ‘thousand dream fancies’ began to weave in the poet’s mind?
Ans4) When the poet is in his cozy cottage and he lies in his bed listening to the soft music of rain on the roof his mind is flooded with memories of his mother. He recalls his childhood.

Q5) Write the central theme of the poem?
 Ans5) The poet exhibits that the rain brings him maximum happiness. He lost in dreaming. So many fancies go on revolving in his mind. He loves the pattering of soft rain. 

Some more questions for practice.

Q1) Do you like rain? What do you do when it rains steadily?

Q2) While on the bed during the rains, Where does the mind of the poet fancy?

9th class-cbse english(NCERT BOOK-beehive)(poem) (Wind )( Subramania Bharati)


Answer following questions in short.

Q1) What are the things the wind does in the first stanza?
Ans1) In the first stanza the wind breaks the shutters of the windows, it scatters the papers. It even throws down the books and tears the pages. Then it brings rain and disturbs everything.

Q2) What does the poet say the wind   god winnows?
Ans2) The poet says that the wind makes fun of the weak. It crumbles the doors, houses, rafters, wood, bodies, lives and heart. In a way the wind god separates the weak like the chaff from the strong like the grain.

Q3) What harm does wind do when it blows hard.
Ans3) When wind blows hard, it destroys everything. It breaks the shutters, scatters the papers, throws the books, and tears the pages of the books.

Q4) Why should we make strong houses and doors?
Ans4) We should make strong houses and doors because the wind does not like weak houses and weak doors..

Q5) What should we do to make friends with the winds?
Ans5) The wind makes fun of weak things. We should make ourselves physically and mentally stronger to make wind our friend.

Q6) Give the central idea of the poem ‘Wind’?
Ans6) Subramania Bharati has advised us to be strong in mind and body. The wind will be our friend when we are strong. Actually the wind represents the difficulties and challenges. We should encounter them boldly.

Some more questions for practice.

Q1) What should we to do make friends with the wind?

Q1) What does the wind symbolize?

Q3) How does wind make fun of weaklings?

Q4) How can the wind be made friendly?

Q5)  What does ‘crumbling’ suggests in the poem ‘Wind’?

9th class-cbse english-(NCERT BOOK-beehive)(poem) (The Road Not Taken )( Robert Frost)


Answer following questions in short.

Q1) Where does the traveler find himself? What problem does he face?
Ans1) The traveler finds himself on a point where two roads cross in different directions. It is difficulty for him to decide as to which road he should follow.

Q2) What had make a lot of difference in the poet’s life?
Ans2) The poet chose the second road rather than the first. This choice has made a lot of difference in his life.

Q3) Give the central idea of the poem “The Road Not Taken”.
Ans3)   The poem “The Road Not Taken” signifies that in our life we are often chose one of the two things. Later we ponder on our own choices and think of the differences that our choices have made to our life.

Some more questions for practice.

Q1) Robert Frost stands for a long time on a point where two roads diverged. Write valid reasons behind it?

Q2) Why does the poet feel a deep regret over his choice?

Q3) How did the poet make his choice about the roads?

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-6 (The fight) (Ruskin Bond)


Answer following questions in short.

Q1) In what way is the forest pool different from the one which Ranji knew in the Rajputana desert?
Ans1) In the Rajputana desert, Ranji had seen only sticky and muddy pools. But the forest pool had a gentle clean water. He could see the smooth round pebbles at its bottom.

Q2) Between Ranji and the other boy, who is trying to start a quarrel.  Give a reason for your answer?
Ans2) Ranji tries to be friendly. The other boy is trying to start a quarrel. He claims sole hold on the pool. He wants to swim alone in the pool. He is ready to beat Ranji.

Q3) What is it that Rajni finds difficult to explain at home?
Ans3) In the violent fight Ranji got cuts and bruises that showed on his face, legs and arms. He finds it difficult to explain at home.

Q4) Rajni is not at all eager for a second fight. Why does he go back to the pool, then?
Ans4) Rajni was not eager for a second fight because he felt weak and lazy. Even then he goes back to the pool he didn’t want to accept the defeat.

Q5) Who was the better swimmer? How do you know it?
Ans5) Rajni was the better swimmer. He could swim the length of the pool a dozens times without tiring. Unlike the Punjabi boy he could easily dive also.

Q6) What surprise the Punjabi boy?
Ans6) Rajni dives straight into the water, cuts through it and surfaces easily It surprises the Punjabi boy.

Q7) What , according to you , makes the two adversaries turn into good friends in a matter of minutes? Explain it as you have understood it?
Ans7) Rajni dived straight into the water and showed his superiority to the other boy. His talent makes the two adversaries turn into good friends in a matter of minutes.

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-5 (Princess September) (Somerset Maugham)



Answer following questions in short.

Q1) How many daughters did the royal couple has?
Ans1) The royal couple had nine daughters.

Q2) Why were they named after the months of the year?
Ans2) The queen had expressed her inability to remember so many names. Therefore girls were named after the months of the year.

Q3) The king had a peculiar habit. What was it? Why is it called peculiar?
Ans3) The king had a strange habit of giving gifts to the people who came on his birthday to congratulate him. This habit is called peculiar because usually people bring gifts on birthdays.

Q4) What was Princess September’s reaction to the loss of her parrot?
Ans4 ) Princess September was deeply shocked to find her parrot lying dead. She did not touch anything to eat.
Q5) What pulled the princess out of her gloom?
Ans5) She found a little bird flying about in her room and singing. On hearing its song her sadness disappeared. The little sweet bird pulled the Princess out of her gloom.

Q6) What is the king’s opinion about his councilors? Why did he form that opinion?
Ans6) The king had got tired of the same song “God save the king” because it remained him too much of his councilors. Moreover it smelt some danger for the king. He felt bored to hear of the councilors.

Q7) The eight princess made an offer to princes September. What was it?
Ans7) They offered that they would buy a red and yellow parrot with their own money collected among themselves. But Princess September rejected their offer.

Q8) What did the sisters advice the princess to do about her bird?
Ans8) The sisters advised the princess to put her new bird in the cage and not let it fly in freedom.

Q9) What did Princess September do to ensure the safety of her pet?
Ans9) Princess September put the bird in a golden cage. She told it that there was danger of cats to him at night..

Q10) How did the bird react to it?
Ans10) Bird opposed it. It did not want to be in prison. It wanted full freedom.

Q11) What persuades Princess September to give the bird his freedom again?
Ans11) The princess found the bird the nearly lifeless. The next morning, it had stopped singing at all. So she let it go out of the cage.

Q12) How did the bird react to it?
Ans12) The bird was filled with joy. It flew away to the far lands and promised that it would come back and sing for her whenever she wanted.

Q13) The eight sisters kept their windows shut. How did it affect them?
Ans13) The eight sisters kept their windows shut off. After some time, they grew ugly.

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-4 (The treasure within)



Answer following questions in short.

Q1) What did HC have nightmares about ?
Ans1) HC had nightmares about appearing for a maths examination.

Q2) What did the principal say to HC which influenced him deeply?
Ans2) The principal said to HC he been seeing him from day one. HC was a good student but he never studied. He only focuses on playing. His mother, a widow, worked hard to pay off his fees etc. Principal advised him now rise to the occasion and study. These words of the principal influenced HC deeply.

Q3) HC wanted to join the police force. Why didn’t he?
Ans3) HC wanted to join force but his mother advised him to do his graduation.

Q4) In the architect’s office, HC was advised to drop everything and join architecture. Why?
Ans4) In the architecture’s office he found that the architect’s drawing of window detail was wrong. The architect accepted it.  His cousin’s husband asked him to draw a few specific things. He did that immediately and satisfactory. Hence he was advised to drop everything and join architecture.

Q5) What was Mrs. Gupta’s advice to HC?
Ans5) Mrs. Gupta saw his sketches. She told him that he was useless in everything else but his sketches were good. He should become an architect on growing up.

Q6) How did HC help fellow students who had lost a button?
Ans6) Whenever some students lost a button, they came to HC who would cut a button for them from chalk, using a blade. Thus he helped his fellow students who could not afford to have a new button.

Q7) Who, in your view, is an ‘unusual’ learner?
As7) An ‘unusual’ learner is one who fails in academics but tops in extra activities. He has some special talent that is not counted in academic score. A different learner is a potential achiever. He can leave others behind if somebody sets him on the right path.

Q8) How was Hafeez Contractor an unhappy school day?
Ans8)  Hafeez Contractor lost interest in studies. He cheated in the tests. He performed badly at school. His teachers caned him every week. It made him an unhappy school day.

8th class -cbse english(It so happen) Chapter-3 (The selfish giant) (Oscar Wilde)


Answer following questions in short.

Q1) Why is the Giant called selfish?
Ans1) The giant is called selfish because he had built a wall around his garden so that no one could enter or play in his beautiful garden.

Q2) When Spring came; it was still winter in the garden. What does winter stand for or indicate here?
Ans2) It indicates that there were neither flowers nor birds could be seen in the garden.

Q3) Was the Giant happy or sad over the state of the garden?
Ans3) The Giant was sad over the state of the garden. Neither birds flew nor did flowers grow there.

Q4) The Giant saw a most wonderful sight. What did he see?
Ans4) The Giant saw that the children had made a hole in the wall and entered his garden. They were sitting on the tree branches. There was a little child in every tree. These were covered with flowers. The birds were also flying and chirping. This was a most wonderful sight.

Q5) What did  he realize on seeing it ?
Ans5) The Giant realized that the winter of his garden can end only if he allowed children to enter and play in the garden.

Q6) Why was it still winter in one corner of the garden ?
Ans6) There was still water in one corner of the Giant’s garden because in that corner was standing a little boy who could not climb upon the branches of the tree.

Q7) What change came in the Giant’s heart?
Ans7) The Giant’s heart melted. He decided to break down the wall of his garden. He really felt very sorry for his selfish act.

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-2 (Children at work)


Answer following questions in short.

Q1) Velu stood on the platform but he felt as if he was still on a moving train. why ?
Ans1) Velu’s legs were feeling wobbly. Therefore, he felt as if he was still on a moving train.

Q2) What made him feel miserable?
Ans2) Velu had run away from his village. He was extremely tired because he had walked for the whole day. He had eaten only some peanuts and a piece of jaggery. He had no money. He had traveled without any ticket. He knew no one at Chennai. These made him feel miserable.

Q3) Velu traveled without a ticket. Why?
Ans3) Velu traveled without a ticket because he had no money.

Q4) How did he escape the ticket collector’s notice?
Ans4) The ticket collector had not come to unreserved compartment. Velu was lying on the floor near the door in that compartment. Therefore, he escaped the ticket collector’s notice.

Q5) Why had velu run away from home?
Ans5) Velu had run away from home because his father had snatched his earnings and spent it on drink. He also beat velu at will.

Q6) Why did he decide to follow the ‘strange ‘ girl?
Ans6) Velu had no ides where to go and what to eat. Therefore, he decided to follow the ‘strange’ girl.

Q7) Where did the girl lead Velu to?
Ans7) The girl led Velu to a big garbage bin, overflowing with rubbish behind a big hall.

Q8)What did they get to eat ?
Ans8) They got a squashy banana, a vada to eat.

Q9) What materials are the ‘strange’ huts made out of?
Ans9) The strange huts are made of metals sheets, tyres, bricks, wood and plastic.

Q10) Is velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.
Ans12) Velu is not happy to find work. He had not run away from his village and come to this new place to dig through garbage bins, though he accepted the job temporarily till he found a better job.

Q11) What did Velu carry with him ?
Ans11) Velu carried the following with him a shirt, a towel and a comb.

Q12) What did Velu see on Chennai Central?
Ans12) Velu saw a large crowd on Chennai Central. Announcements were made on the loudspeaker. He saw the porters going by with loaded trolleys It was like a village fair.

Q13) What did Velu find on reaching the road ?
Ans13) Velu found many vehicles plying non-stop. Dust and smoke flew at him from all sides. It made him feel dizzy.

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-1 (How the camel got his hump) (Leo Tolstoy)


Answer following questions in short.

Q1) What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?
Ans1) The dog was assigned the work of carrying sticks and the ox ploughed the fields.

Q2) Why did the camel live in the middle of the desert?
Ans2) The camel lived in the middle of the desert so that the man could not find him and assign some work to him. He was too lazy to work.

Q3) The camel said ‘Humph’ repeatedly. How did it affect him?
Ans3) It affected him badly as it imparted a bad impression of camel in other’s mind.

Q4) What, according to the Djinn , was the use of the ‘hump’?
Ans4) According to the Djinn, the hump was useful for storing his food and using it during continuous work for many days.

Q5) What did the camel eat when he lived in the middle of the Desert?
Ans5) The camel ate sticks and thorns and prickles when he lived in the middle of the noisy deserts.

Q6) What is the cure for the state of laziness?
Ans6) The cure for our laziness is that we should keep ourselves active. We should work until we perspire.

Saturday, 21 April 2012

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-10 (The great stone face part -- II) (Nathaniel Hawthorne)


Answer following questions in short.

Q1) How was Ernest different from others is the valley?
Ans1) The thoughts which the Ernest expressed were so high that no one else could be expected to have spoken. This made Ernest different from the other people of the valley.

Q2) Why did the Ernest think the poet was like the Stone Face?
Ans2) Ernest liked the ideas expressed in the work of the poet. He started to believe that poet was like the Stone Face

Q3) What did the poet himself say about his thoughts and poems?
Ans3) The poet told Ernest that the distinct voice of a heavenly song could be heard in his own songs. But his life had been different from his poems. Sometimes he doubted in his own thoughts.

Q4) What made the poet proclaim Ernest was the Stone Face?
Ans4) When Ernest was speaking to the gathering, the poet was so moved by his thought.He looked closely at the face of Ernest and proclaimed that Ernest is himself the likeness of great stone Face.

Q5) Who , by common consent, turned out to be like the Great Stone Face?
Ans5) Ernest turned out to be like the Great Stone Face.

Q6) Did the Ernest believe that the old prophecy had com true? What did he say about it?
Ans6) Ernest did not feel in the end that the prophecy had come true. He wished that some wiser and better man than himself would by and by appear, bearing aresembalance to the Great stone face.

8th class -cbse english(Honeydew) Chapter-9 (The great stone face part -- I) (Nathaniel Hawthorne)


Answer following questions in short.
    
Q1) What was the Great Stone Face?
Ans1) The Great Stone Face was a rocky mountain that appeared above a valley. It had the resemblance of a human face..

Q2) What did young Ernest wish when he gazed at it?
Ans2) The young Ernest wished that the Great Stone Face could speak since it appeared so very kindly that its voice must be pleasant. He also desired to meet a man with such a face in his life..

Q3) What was the story attributed to stone Face?
Ans3) People had firm believe that a child would be born whose face would resemble the Great Stone when he would attain manhood.

Q4) What gave the people of the valley the idea that the prophecy was about to come true for the first time?
Ans4 A young man had gone out of the valley to live at a sea port. The man’s name was Gathergold. A rumor spread out in valley that he looked   like the Great Stone Face.

Q5) Did Ernest see in Gathergold the likeness of the Stone Face?
Ans5) Ernest did not see in Gathergold the likeness of the Stone Face. He was rather disappointed.

Q6) Ernest compared the mans face with the Stone Face. What did he conclude?
Ans6) Ernest looked at the General’s face and compared it with the stone Face. He could not recognize it because it was different. So he concluded that the general was also not the man whose face resembles the Stone face.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-8 (A short monsoon diary) (Ruskin Bond)


Answer following questions in short.

Q1)  Why is the author not able to see Bijju ?
Ans1) The author is not able to see Bijju because the whole atmosphere has been covered by mist.

Q2) What are the two ways in which the hills appear to change when the mist comes up?
Ans2) When the mist comes up all the birds fall silent. It covers the hills in utter silence. Mist also makes forest as deadly as it were midnight.

Q3) Which hills –station does the author describe in this diary entry?
Ans3) The author describes Mussoorie in this dairy entry.

Q4) For how many days does it rain without stopping? What does the author do on these days?
Ans4) It rained without stopping for nine days. The author walked through the room and looked out of the window to see late monsoon flowers.

Q5) Where do the snakes and rodents take shelter? Why?
Ans5) Snakes and rodents take shelter in roofs, attics and go-downs as their holes and burrows were over flooded with rain water.

Q6) Why did the grandmother ask the children not to kill the chuchunder?
Ans6) The grandmother asked the children not to kill the chuchunder because she considered them lucky which brought money.

Q7) What signs do we find in nature which show that the monsoons are about to end?
Ans7) When monsoons are about to end, the lush monsoon growth reaches its peak and seeds of the cobra lily turns red.

Q8) What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end?
Ans8) By observing life cycle of cobra lily one can predict beginning and end of monsoon. When the monsoon season begins, first cobra lily rears its head from the ferns and when its seeds started turning red, monsoon season ends.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-7 (A visit to Cambridge) (Firdaus Kanga)


Answer following questions in short.

Q1) Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous? If so why?
Ans1) Yes, the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous because Stephen Hawking was the ablest scientist on the earth. He was the worthy author of world renouned book “A brief History of Time”. He had become the successor to Issac Newton at the University of Cambridge. Meeting with such a great personality made the writer nervous.

Q2) Did he at the same time feel very excited? If so why?
Ans2) When he came to know about his presence in England, he felt excited. He wanted to meet him earliest possible. Even ten minutes meeting would be enough.

Q3) “I could feel his anguish” What could be the anguish?
Ans3) The writer observed his painful efforts to find the words on his computer. His eyes shut with the feeling of tiredness. Hence the writer could feel his anguish

Q4) What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world?
Ans4) The writer asked Stephen if he disturbed him in his work. Stephen replied at once in positive but then he smiled on one side. His face reflected unmatchable beauty. The writer was highly impressed by his frank confession

Q5) If ‘the lantern’ is the man, what would its ‘walls’ be?
Ans5) If the lantern is man, its ‘walls’ is the human boy.

Q6) What is housed within the thin walls?
Ans6) Light of life is housed within the thin walls

Q7) What general conclusion does the writer draw from the comparison?
Ans7) The writer draws a general conclusion that inside our body is the eternal soul. Everything else is an accessory.

Q8) What is the scientist’s message for the disabled?
Ans8) The scientists Stephen Hawking’s message for the disabled they should concentrate on what they are good at. They should make the best use of them and thanks God.