Wednesday, 21 March 2012

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-5 (The summit Within) (H . P. S. Ahluwalia)


Answer following questions in short.

Q1) What are the three qualities that played a major role in the author’s climb?
Ans1) The three qualities that played a major role in the author’s climb endurance, persistence and will power..

Q2) Why is adventure, which is risky, also pleasurable?
Ans2) People have natural urge for undertaking adventurous activity. They possess an internal love for adventure which is spiritual also. Climbing is also one such activity. It gives the climber many challenges to win over. A true climber accepts all hurdles. Victory over them gives him joy and satisfaction. It encourages him to take risk and go on.

Q3) What was it about Mount Everest that the author found irrestible?
Ans3 The peak of Mount Everest attracted the authr to itself because it is simply beautiful, lonely and the most powerful. So, its climbing could not be given up.

Q4) One does not do climbing for the fame alone. What does one do it for, really?
Ans4) One does not climb high peak for becoming famous alone. People have natural urge for undertaking adventurous activity. There is the feeling of satisfaction of this deep urge in completing difficult climbing. Climbing experience is physical, emotional and spiritual. It is an act of communication with God Almighty.

Q5) What were the ‘symbols of reverence’ left by members of the team of Everest?
Ans5) The symbols of reverence offered by the members of climbing expedition on the top of Everest were as follows.
1)      A picture of Guru Nanak left by H.P.S .Ahluwalia.
2)      A picture of Goddess Durga left by Mr. Rawat.
3)      A relic of Buddha left by Phu Dorji, and.
4)      A cross left by Edmund Hillary.

Q6) What, according to the writer, did his experience as an Everester teach him?
Ans6) According to the writer his experience as an Everester taught how to face the difficulties with strong determination. It also taught him to look within at the internal summit which is higher than the Everest.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-4 (Bepin Choudhury’s Lapse of memory) (Satyajit Roy)


Answer following questions in short.
  
Q1) Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?
Ans1) The man was constantly reminding Bepin Babu of his trip to Ranchi. But he was completely unable to recollect the memory of the trip. The man recalled him many incidents but in vain. So the man stared at Bepin Babu in disbelief.

Q2) Where did Bepin Babu say he went in October ’58?
Ans2) Bepin Babu said that he had gone to Kanpur in puja with a friend.

Q3) Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Ans3) To the surprise of Bepin Babu, Parimal Ghose knew about his family details like his wife’s death, his brother’s mental illness, his cut in the right knee, his dislike for hotel’s food etc.

Q4) Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
Ans4) Bepin was worried that how Parimal Ghose could know so much about him. Moreover Parimal said that he was in Ranchi and he also gave some intimate details about him. But Bepin Babu was sure that he had never been to Ranchi.

Q5) Why did Bepin Babu first hesitate to ring up Mr. Mukerji? Why did he finally decide to do so?
Ans5) Mr. Mukerji could prove hat Bepin Babu was suffering from memory lapses. Bepin didn’t want to fall in a ridiculous situation. He finally decided to call because the thought was occupying his mind to such great extent that he was unable to focus on other things.

Q6) What did Mr. Mukerji say? Did it comfort Bepin Bapu , or add to his worried?
Ans6) Mr. Mukerji confirmed that he was in Ranchi in ’58. It makes him more worried and he even lost his appetite.

Q7) Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
Ans7) Chunilal was Bepin Babu’s schooltime friend. He wanted some help to get a job from Bepin Babu because he was going through a rough time.

Q8) Why was Dr. Chanda Puzzled? What was unusual about Bepin Babu’s lost of memory?
Ans8) Dr. chanda was puzzled because Bepin Babu had forgotten only about his trip to Ranchi, other things were intact in his mind. If there was memory lapses, he should have forgotten some other things also.

Q9) Bepin Babu lost consciousness at Hudroo falls. What do you think was the reason for this?
Ans9) Bepin Babu lost consciousness at Hudroo falls because he was overstressed by the thought of his memory loss. It leads him to serious condition of stress and anxiety.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-3 (Glimpses of the past) (S. D. Sawant)


Answer following questions in short.
  
Q1) What do you understand by the company’s superior weapons?
Ans1) The company’s superior weapons mean all their wits, strength, rules and regulations.


Q2) Who is an artisan? Why do you think the artisans suffered?
Ans2) An Artisan is a skilled workman. British chopped off the thumbs of expert artisans so that they could not make goods.

Q3) Which picture, according to you, reveals the first sparks of the fire of revolt?
Ans3) The picture about “The Company’s Conquest” reveals the first sparks of the fire of revolt.

Q4) Do you think the Indian princes were short –sighted in their approach to the event of 1757?
Ans4) Yes, the Indian princes were short-sighted as they had been quarreling with one another on petty issues. They took the foreigner’s help to fight within the native land.

Q5) How did the East India Company subdue the Indian princes?
Ans5) The East India Company subdued the Indian princess by their policy of ‘Divide and Rule’.

Q6) Quote words used by Raja Ram Mohan Roy to stay that every religion teaches the same principles?
Ans6) “Cows are of different colours but the colour of their milk is the same. Different teachers have different opinions but the essence of every religion is the same.”

Q7) In what way did the British officers exploit Indians?
Ans7) The British officers exploited Indians in many ways. They imposed heavy taxes on Indians farmers and reduced import duty on goods manufactured in England and imported to India. Even they cut the thumbs of expert artisans.

Q8)Mention the four reasons for the discontent that led to the 1857 war of Independence?
Ans8) a) Indians had become slaves in their own country.
b) The East India Company destroied Indian industries.
c) There was huge difference in the treatment of the English men and the Indians.
d) The use of grease on the bullet was spoiling the customs of Indians as it was made of the fat of the cows and pigs.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-2 (The Tsunami )


Answer following questions in short.

Q1)Why did Tilly’s family come to Thailand?
Ans1) Tilly’s family came to Thailand to celebrate Christmas.

Q2)What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?
Ans2) Tilly and her mother saw that the sea slowly rose, and started to foam, bubble and whirlpools

Q3) Where did the smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?
Ans3) The smith family and the others on the beach go to the third floor of hotel to escape from the tsunami.

Q4) In the tsunami 150,000 people died. How many animals died?
Ans4) Not much animals died.

Q5) What do people say about the elephants of Yala National Park ?
Ans5) People said that they have seen elephants running from the Patnangala beach just before an hour of tsunami.

Q6) What did the dogs in Galle do?
Ans6) The dogs refused to go for their daily run on the beach.

Q7) How are Meghna’s and Alma’s stories similar?
Ans7) Meghna and Almas , both lost their families in the tsunami and both saved their own lives by holding some wooden objects.

Q8) What are two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami?  Which idea do you find more believable?
Ans8) The first idea is that animals possess a sixth sense and can foreseethe coming danger. The second idea is that they posses acute hearing capacity thathelp them to dedect the earth’s vibration. The second idea is much more believable because, it could be proved scientifically.

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-1 (The best Christmas present in the world) (Michael Morpurogo)


Answer following questions in short.

Q1) What did the author find in a Junk shop?
Ans1) The author found in a junk shop a roll-top desk.

Q2)  What did he find in a secret drawer? Who do you think had put it in there?
Ans2) In the secret drawer he found a small tin box. It contained Jim‘s last letter. According to me it had been kept there by Mrs. Macpherson.

Q3) Who had written the letter, to whom, and when?
Ans3) The letter was written by Jim Macpherson to his wife, Connie, on Christmas from the battlefield.

Q4) Why was the letter written –what was the wonderful thing that had happened?
Ans4) The letter was written at wartime to describe a unusual event which happened on the Christmas eve. It was wonderful as fritz celebrated Christmas in the terrible sight of war, they were joined by the German. They enjoyed together drinks and sausage. Enemies became friends for sometime in the battlefield.

Q5) What jobs did Hans Wolf and Jim Macpherson have when they were not soldiers?
Ans5) Hans Wolf played a cello in the orchestra and Jim Macpherson was a school –teacher when they were not soldiers.

Q6) Had Hans Wolf ever been to Dorset? Why did he say he knew it?
Ans6) No, he had never gone to Dorset. He learnt about it from school by reading books in English. So he said he knew it.

Q7)  Do you think Jim Macpherson came back from the war? How do you know this?
Ans7) Jim Macpherson did not return from the war. We know this because on the box. , It was written “Jim’s last letter, received on January 25, 1915 .To be buried with me when the time comes.” These lines shows that Jim never came back from the war.

Q8) Why did the author go to Bridport?
Ans8) The author went to Bridport to meet Mrs. Macpherson to deliver her letter.

Q9) Who did Connie Macpherson think her visitor was?
Ans9) Mrs. Macpherson thought that he was her husband Jim Macpherson.

 Q10) Why do jim and Hans think that games or sports are good way of resolving conflicts? Do you agree?
Ans10) Jim and Hans thought that games or sports are good ways to resolve conflicts because no one dies in a sport. Neither the children got orphaned nor do the wives become widows.
I agree with this concept also as war gives nothing but deaths on both sides

Q11) What is Connie’s Christmas present? Why is it “the best Christmas present in the world”?
Ans11) Connie’s Christmas present was Jim’s last letter. She had been 101 years old. The last letter of her husband brought the sweet memory back after so many years. No other gift could be more pleasing and satisfying.

Tuesday, 20 March 2012

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -8 (On the Grasshopper and cricket) (John Keats)


Answer following questions in short.

Q1) “The poetry of earth” is not made of words. What “The poetry of earth” is made of, as suggested in the poem?
Ans1) The poetry of earth is made of the songs of its inhabitants.

Q2) Which season is mentioned here in first stanza?
Ans2) Summer Season is mention here.

Q3) Who is talking the lead and why?
Ans3) The Grasshopper is talking the lead to continue the poetry of earth.

Q4) Who is representing winter season?
Ans4) The cricket is representing winter season.

Q5) Write the meaning of the phrase ‘The frost has wrought a silence.’
Ans5) In winter, when it falls frost, everything becomes still. It refers to this stillness that is brought about by the frost.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -7 (When I set out for lyonnesse) (Thomas Hardy)


Answer following questions in short.

Q1) What time of the day has been mentioned in the poem?
Ans1) The late evening time has been mentioned here.

Q2) How is the weather?
Ans2) The weather is extreme cold as there was frost on the spray.

Q3) Where did the poet go?
Ans3) The poet went to lyonnesse.

Q4) What does the expression, ‘No prophet durst declare ‘ mean ?
Ans4) The expression mean that Even the founder of religion could not declare the results of the poet’s stay there at Lyonnesse.

Q5) What could the wisest wizard not guess?
Ans5) The wisest wizard could not guess what would happen if the poet stayed there at lyonnesse.

Q6) What happened to the poet and where?
Ans6) The poet had changed with magic in his eyes and rare and fathomless radiance on his face.

Q7) Explain –“All marked with Mute surmise!”?
Ans7) It means that everyone noticed something and they made guesses, but didn’t speak a word.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -6 (The duck and the kangaroo) (Edward Lear)


Answer following questions in short.

 Q1) Why is the duck unhappy?
Ans1) The duck is unhappy because of her boring life in the pond.

Q2) What does the Duck wish?
Ans2) The Duck wishes to hop like the kangaroo.

Q3) What request does the Duck make to the kangaroo?
Ans3) The Duck requests the kangaroo to give her a ride on his back.

Q4) Who is the Duck talking to?
Ans4) The Duck is talking to the kangaroo.

Q5) What requires a little reflection?
Ans5) The kangaroo requires a little reflection on the Duck’s request of a ride.

Q6) Why is the kangaroo worried?
Ans6) The kangaroo worried about duck’s unpleasantly wet and cold feet. He thinks that he will catch ‘rheumatism’ through it.

Q7) What does the Duck think over?
Ans7) The Duck thinks over the problem that the kangaroo has with her wet and cold feet.

Q8) Why and where does the Duck sit?
Ans8) The Duck sits on the rocks to think over the problem of her wet feet.

Q9) What suggestions does the Kangaroo give to the Duck? Does the Duck agree?

Ans9) The kangaroo suggests the Duck to sit steadily at the end of his tail. Yes, the Duck agrees it.

Q10) Where and when do they go?
Ans10) They go round the whole world thrice in the pale Moonlight.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -5 (The school boy) (William Blake)


Answer following questions in short.

Q1) What ‘A cruel eye outworn’ refers to?
Ans1) It refers to the dull and uninteresting life at school with lots of work and no play.

Q2) What does the child not like?
Ans2) The child does not like to go to school in a summer morning.

Q3) How does the child remain in the school?
Ans3). The child remains in the school joylessly.

Q4) What does the child say about his attitude in the school?
Ans4) The child was neither interested in his books nor in the boring lectures of his teachers.

Q5) What does the phrase ‘worn thro’ with the dreary shower’ mean?
Ans5) The phrase mean ‘to be tired with the dull and boring shower of continuous lectures of teachers over the child.

Q6) Who are being questioned here?
Ans6) Father and mother are being questioned here by the child.

Q7) What does the phrase ‘plants are striped of their joy’ mean?
Ans7) The phrase means that the joy is taken away from the children.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -4 (The last Bargain) (Rabindranath Tagore)


Answer following questions in short.

Q1) The old man offered the speaker a lot of money. Why did he turn down the offer?
Ans1) The offer of the old man did not seem attractive to the speaker therefore he turned it down. Even he was not happy with it.

Q2) How did the speaker feel after talking to the child on the beach ?
Ans2) After talking to the child on the beach the speaker felt extremely happy.

Q3) Why and how did the king come?
Ans3) The king came to hire the speaker with his power. He came in his chariot having sword in his hand.

Q4) What did the old man want? Was he successful in his bargain?
Ans4) He wanted to hire the speaker with his money. No, he was not successful in his bargain.

Q5) Who did the speaker meet at last?
Ans5) At last, the speaker met a child.

Q6) What was the child doing and where was he?
Ans8) The child was playing with shells on the beach.

Q6) Explain, “I hire you with nothing”?
Ans9) It means that the child has no material thing. He has only goodwill and cheer to hire the speaker.

8th class -cbse english(honey dew) (Poem) Poem -3 (Macavity- The mystery cat) (T. S. Eliot)


Answer following questions in short.

Q1) Is Macavity a cat really?
Ans1) It seems that Macavity is not really a cat.

Q2) If not, who can Macavity be?
Ans2) Macavity can be a master criminal.

Q3) Why is the Scotland yard baffled?
Ans3) The Scotland yard is baffled because they are not able to catch the master criminal, Macavity.

Q4) What is the reason of flying Squad’s despair?
Ans4) The reason of flying Squad’s despair is that when the flying Squad reach at the scene of crime, Macavity is not there.

Q5) What is the attitude of Macavity?
Ans5) Macavity behaves like a master criminal. He breaks human law as well as the law of gravity.

Q6) Which powers does Macavity posses?
Ans6)  Macavity possess the powers of levitation.

Q7) Where can Macavity be found ?
Ans7) Macavity can be found in the basement or in the air above.

Q8) Who has Macavity been compared with?
Ans8) Macavity has been compared with a snake.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -2 (Geography lesson) (Zulfikar Ghose)


Answer following questions in short.

Q1) What was the view of the city, as seen from the windows of the aero plane?
Ans1) The city looked haphazard, unplanned and without style from the window of the aero plane.

Q2) What is the logic behind the establishment of cities?
Ans2 The logic behind the establishment of cities is that land and water attracted man.

Q3) What could the poet not understand?
Ans3) The poet could not understand why the men on the earth had found cause to hate each other, to build walls across cities and to kill one another.

Q4) What facts about the earth have been mentioned?
Ans4)Earth is round and It has more sea than land. These facts about the earth are mentioned here.

8th class-cbse english (honey dew) (Poem) Poem -1 (The ant and the cricket) (Adopted from Aesop’s fables)


Answer following questions in short.

Q1) The cricket says: “ oh! What will become of me?” When does he say it, and why?
Ans1) When winter comes and the cricket has nothing to eat, he cannot find even crumb. He is worried now for his food and shelter so he says “oh! What will become of me?”

Q2)What is you opinion of the ant’s principles?
Ans2)The ant’s principles are appropriate to some extents. But, we should not be so harsh to overlook ones starvation. Instead, we can make one realize one’s mistake.

Q3)The ant tells the cricket to ‘dance winter away’. Do you think the word ‘dance’ is appropriate here? If so, why?
Ans3) The word ‘dance’ is appropriate here because it clearly make fun of the light and careless attitude of the cricket.

Q4) Why could the cricket not save anything?
Ans4)The cricket was in gay mood. He spent all his summer in singing and dancing.

Monday, 19 March 2012

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem8(Whatif)(Shel Silverstein)


Answer following questions in short.

Q1) What do you mean by ‘What ifs’?
Ans1) ‘Whatifs’ mean that what would happen if this or that happens.

Q2) Can words crawl into one’s ears?
Ans2)  No, words can’t crawl into ears. It is just a poet’s imagination..

Q3) Give two fears that haunt him?
Ans3) “If his pants are torn ‘and ‘if he never learns to dance’ are the two fears.

Q4) What does the poet want to learn?
Ans4) The poet wants to learn to dance.

Q5) What is he most afraid of?
Ans5) He is most afraid of ‘what ifs‘at night.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem7(Vocation)(Rabinderanath Tagore)


Answer following questions in short.

Q1) What wishes does the child in the poem make? Why does the child want to be hawker, a gardener, or a watchman?
Ans1) The child wishes to become a hawker so that he may go about freely. He wants to be a gardener so that nobody would scold him for spoiling his clothes. He finally wants to be watchman so as to walk freely in the street. The child wishes to enjoy a restriction free life.

Q2) Who does the child meet everyday in the lane?
Ans2) The child meets a hawker everyday in the lane.

Q3) When does the child go to bed?
Ans3) The child goes to bed as soon as it is dark in the evening.

Q4) What does he see through the open window?
Ans4) He sees the night watchman through the open window.

Q4) How does the street lamp stand?
Ans4) The streets lamp stands like a one –eyed giant.

Q5) Who gives company to the watchman?
Ans5) The watchman’s Shadow alone gives him company.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem6(The wonderful Words)(Mary O’Neill)


Answer following questions in short.

Q1) Why is the poem named “The Wonderful Words”?
Ans1) Words are the food and dress of thoughts. Our thoughts can be expressed only through words. In the absence of proper words, we can’t say what we want. The poem tells us the secret of word power. So it is properly named.

Q2) Why do bright ideas often die?
Ans2) Bright ideas often die due to lack of vocabulary.

Q3) What do people want to listen and welcome?
Ans3) People want to listen new ideas and new thoughts. They welcome something new.

Q4) What are imprisoned in the brains, why?
Ans4) Thoughts are imprisoned in the brain

Q5) How can you free you thoughts from your brain?
Ans5) We can free our thoughts from our mind by expressing them. We need words for that.

Q6) How can we express our thoughts?
Ans6)  We can express our thoughts through words.

Q7) What is Prison here?
Ans7 Brain is the Prison in which thoughts are imprisoned.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem5(Where do all the teacher go)(Peter Dixon)


Answer following questions in short.

Q1) Why does the poet want to know where the teachers go after the school closes?
Ans1) A teacher is special for a child. So he wants to know where he goes after the school closes.

Q2) What are the things normal people do that the poet talks about?
Ans2) Normal people on reaching home take off trousers and get into pyjamas. They see T.V and pick their noses.

Q3) Why does the poet wonder if teachers also do things that other people do?
Ans3) Children consider teacher special. So the poet wonders if teachers also do things as other people do.

Q4) How does the poet plan to find out? What will he do once he find out?
Ans4) The poet plans to follow a teacher after school hours. He will secretly find out his activities.

Q5) Give a central idea or sum and substance of the poem.’ Where Do All the Teachers Go?”
           
Ans5) A student considers his teacher special. But there is no interaction between them. So the teacher becomes a mystery. The child wonders if his teacher also do things as other people do. He wants to know about him. He follows a teacher to his home and notes his activities. Then he will write a poem about it.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem4(Beauty)(E. Yeh-Shure)


Answer following questions in short.

Q1) What do we see in sunlight?
Ans1) We see beauty.

Q2) How does the poet define beauty?
Ans2) Beauty lies in the objects of nature. All good things, good actions and all that pleases are beautiful.

Q3)Why do people dance for their harvest?
Ans3) They dance because they are pleased to harvest their crops.

Q4) Can you name some beautiful things seen or heard?
Ans4)Yes, I have been the beautiful things like chirping birds, whistling trees , laughing children and vast sea shore.

Q5) “Beauty is in yourself.” How is it?
Ans5) We can feel beauty in ourselves. Noble deeds make us beautiful.

Q6) When is the beauty heard?
Ans6) Beauty is heard in the night; whistling of wind, rain falling and playing music.

Q7) Which objects of nature are beautiful?
Ans7) The singing wind and the rainfall are beautiful.

Q8) Where does beauty lie?
Ans8) Beauty lies in happy thoughts, goods deeds.

Q9) Which things repeat in one’s mind?
Ans9)Happy thoughts and goods deeds repeat in our dream.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem3(The Quarrel)(Eleanor Fajeaon)


Answer following questions in short.

Q1) How did the Quarrel start?
Ans1) The quarrel started on a pretty thing.

Q2) How did the quarrel end?
Ans2) The quarrel ended in a friendly way.

Q3) How did they differ?
Ans3)  They differed as each one said to be right.

6th class -cbse english(honeysuckle)Poem2(The kite)(Harry Behn)


Answer following questions in short.

 Q1) How does the poet describe the beauty of a kite?
Ans1) A kite looks beautiful. It is lovely and bright in the blue sky. It looks more beautiful when it dances moving its tails high up in the air.

Q2) When does the kite become ragged?
Ans2)  It becomes ragged when it is entangled in the branches of the tree. It flutters its wings to get free. Sometimes it is torn.

Q3) What things will you collect for making a kite?
Ans3) Followings things are needed  for making a kite.
a)      coloured paper.
b)      Gum or glue.
c)      Three sticks.
d)      Strings.

Q4) How does the new kite look?
Ans4) The new kite looks bright.

Q5) How does it snap its tail?
Ans5) It snaps its tail with a dive and a dip.

Q6) How does the poet compare the kite to a ship?
Ans6) The kite soars like a ship with a sail.

Q7) When does the kite look bright?
Ans7) The kite looks bright when it is new.

6th class-cbse english (honeysuckle)Poem1(A House, A Home)(Lorraine M. Halli)


Answer following questions in short.

Q1) What is house made of?
Ans1) A house is made of brick and stone.

Q2) What type of floors does a house have?
Ans2) A house has tile floors.

Q3) What is a home?
Ans3 A home is where loving members of a family live together

Q4) Who make home?
Ans4).Brothers, sisters, mothers and fathers make home.

Q5) What type of acts are done in a house?
Ans5) Care, love, kindly sharing and unselfish acts are done in the house.

Q6) What is the difference between a house and a home?
Ans6) A house is a structure of brick and stone. A home is made of loving and caring members of a family.

Friday, 16 March 2012

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-10 (The banyan tree)


Answer following questions in short.

Q1) What did the cobra and the mongoose do, to show their readiness for the fight?
Ans1) The cobra raised half of its body off the ground, and spread his broad, spotted hood.The mongoose bushed his tail. The long hair on his back also stood up.

Q2) Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join I the flight?)
Ans2) The other two spectators were a myna and a wild crow. Both joined in the flight.

Q3) What happened to the crow in the end?
Ans3) The crow could not turn back in the mid air. The cobra struck him with his hood. The crow died after sometime.

Q4) What did the myna do in the end?
Ans) The myna flew down and looked into the bushes. It seemed as if it congratulated the mongoose and flew away.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) Why did the author think that the banyan tree belonged chiefly to him?

Q2) Why was the banyan tree so dear to the author?

Q3) Who became the first friend of the author?

Q4) What did the squirrel‘s friends think about him? Why?

Q5) Who emerged the winner in the fight? Who lost his life?

Q6) How did the author describe the banyan tree?

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-9 (Desert animals)


Answer following questions in short.

Q1) How do desert animals survive without water?
Ans1) The desert animals adopt different ways to survive without water. Camels get water they need from tree leaves and plants. They can live without water for 10 months.

Q2) How do mongooses kill Snakes?
Ans2) Mongooses can move very fast. They escape the strokes of the snakes. They trouble the snake until it is tired. Then they quickly attack the snake and kill it.

Q3) How does the hump of the camels help them to survive when there is not water?
Ans3) The hump of the camel is full of fat. The Fat serves as food for the camel. The hump becomes smaller when camel does not take food for long time.

Q4) Which are the commonly found animals in the desert?
Ans4) The commonly found animals in the desert are small insects, snakes, mongooses and camels.

Q5) How do certain animals survive the scorching heat in a desert?
Ans5) Certain animals survive the scorching heat in a desert by staying in cool underground burrows.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) What do you know about the eating habits of snakes?

Q2) How can a camel live without water for many days?

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-8 (A Game of chance)


 Answer following questions in short.

Q1) Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?
Ans1) Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because he thought that the shopkeepers could cheat him.

Q2) Why was the shop called ‘Lucky Shop’?
Ans2) The shop was called lucky Shop because one can try ones luck here.

Q3) An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?
Ans3) The old man made Rs.15. He was very happy.

Q4) How many prizes did the boy win? What were they?
Ans4) The boy won four prizes in all. These were a comb, a fountain pen, a wrist watch and a table lamp.

Q5) Why was Rasheed upset?
Ans5) Rasheed   was upset because he had lost money at the lucky shop.

Q6) In What way did the shopkeeper make a fool of Rasheed?
Ans6) The shopkeeper played tricks to tempt Rasheed to try his luck. Every time Rasheed tried his luck, he got only some cheap thing which he sold back to the shopkeeper. In this way Rasheed lost all his money.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) When was the fair held in Rasheed‘s village?

Q2) What kind of goods were sold at the fair?

Q3) How did the people react to see Rasheed’s bad luck?

6th class -cbse english(Honeysuckle) Chapter-7 (Fair play) (Prem Chand)


Answer following questions in short.

Q1) When Jumman’s aunt realized that she was not welcome in his house, What arrangement did she suggest?
Ans1) When Jumman’s aunt realized that she was not welcome in his house, she suggested giving her a monthly allowance.

Q2) What was the villagers reaction when aunt explained her case to them?
Ans2) Villagers had different reactions. Some villagers laughed at her. Some sympathized with her, while some advised her to make peace with Jumman.

Q3) Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch?
Ans3) Jumman was happy because Algu was his best friend.

Q4) “God lives in the heart of the panch,” the aunt said. What did she mean?
Ans4) She meant that a Panch must be just and impartial like God.

Q5) What was Algu‘s verdict as head Panch? How did Jumman take it?
Ans5) Algu verdict was that Jumman must either pay his aunt a monthly allowance or return her property. Jumman became Algu’s enemy.

Q6) Algu found himself in a tight spot. What was his problem?
Ans6) Sahu refused to pay the bullock’s price to Algu. Algu’s problem was that the bullock that he sold to sahu died before one month.

Q7) Why was Algu upset over Jumman’s nomaination as head Panch?
Ans7) Jumman considered Algu as his enemy. Algu thought that Jumman would now take his revenge on him.

Q9) What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it?
Ans9) Jumman‘s verdict was that sahu mast pay the price of the bullock to Algu. Algu was overjoyed and exclaimed ‘Victory to the Panchayat’.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) Why did the old aunt transfer her property to Jumman?

Q2) How did the friendship between Algu and Jumman break?

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-6 (Who I am)


Answer following questions in short.

Q1) What did Radha and her mother do in the tree?
Ans1) They killed to each other and ate raw mangoes.

Q2) How did Sarbjit control his anger?
Ans2) Sarbjit looked below at his shoes. Then he counted upto ten.

Q3) Why second Sunday of every month is the most favorite day for Peter?
Ans3)  On the second Sunday Peter go with his family members to see a movie and enjoyed a great deal there.

Q4) How can Dolma become a good Prime minister?
Ans4) Dolma would make everything better for everyone. He would arrange good hospitals, roads and schools. He would encourage scientists to make new inventions.

6th class -cbse english(Honeysuckle) Chapter-5 (Different kinds of school) (E. V. Lucas)


Answer following questions in short.

Q1) Who was the in charge of “A Different kinds of School?
Ans1) Miss Beam was the in charge of “A Different kinds of School.

Q2) Who were Millie, Peter and Anita in the lesson?
Ans) Millie was a tall girl. Peter was a gardener and Anita was a girl with curly red hair.

Q3) What subjects were taught at the School?
Ans3) Only Maths and language were taught at the School.

Q4) What did the children learn in the school?
Ans4) Children learnt spelling, adding, subtracting, multiplying and writing.

Q5) How was Miss Beam’s School different from others?
Ans5) Miss Beam‘s system of education was to teach thoughtfulness, kindness and being responsible citizens rather than just different subjects.

Q6) What was the very important theme of the education system of Miss Beam’s School?
Ans6) Each term in the school had one dumb day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day. It was to teach the children sharing in misfortune.

Q7)What was the system of education n Miss Beam’s school?
Ans7) Miss Beam’s school taught thoughtfulness and sharing to the students. It did not teach information and thoughts as is done in other schools.

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-4 (An Indian –American woman in Space: Kaplan chawla)


Answer following questions in short.

Q1) Where was kalpna Chawla born? Why is she called an Indian –American?
Ans1) Kalpana Chawla was born at karnal in Haryana. She is called an Indian -America because she was married to U.S flight instructor and became naturalized American citizen.
Q2) When and why did she go to the U.S? Who did she marry?
Ans2) She went to the U.S after doing her B.Sc in Aeronautical Engineering. She went there for a master’s degree. She married to flight instructor jean –Pierre Harrison.

Q3)  How did she become an astronaut.? What gave her the idea that she could be an astronaut?
Ans3) She was selected for training as an astronaut by NASA. After her successful training, she became an astronaut. The people around her encouraged her to fulfill her ambition.

Q4) What abilities an astronaut must have, according to the Journalist?
Ans4) According to the Journalist an astronaut must have a wide knowledge of all the subjects.

Q5) Describe Kalpna Chawla’s first mission in space.
Ans5) Kalpana Chawla’s first mission in space took place in Space Shuttle Columbia. She went around the earth 252 times. It took 15 days , 16 hours and 34mintes. The crew performed 80 experienments and some tests. While returning, Columbia caught fire and all seven members were killed.

Q6) What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?
Ans6) Kalpana Chawla says that dreams are always fulfilled and nothing is impossible. But one should have a strong will power. Yes, I agree with her that success is possible.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) Who was Kalpana Chawla? How did she make every Indian proud?

Q2) What was Kalpana Chawla’s dream?

Q3) What did her father oppose?

Q4) What were the activities of the crew of Columbia during days in orbit?

6th class -cbse english(Honeysuckle) Chapter-3 (Taro’s Reward)


Answer following questions in short.

Q1) Why did Taro run in the direction of the stream?
Ans1) Taro was thirsty. Therefore he  ran in the direction of the stream.

Q2) How did Taro’s father show his happiness after drinking sake?
Ans2) Taro’s father showed his happiness by dancing in the middle of the floor.

Q3) Why did the waterfall give Taro Sake and others water?
Ans3) Taro was good and kind towards his parents and other people were selfish and greedy. Therefore waterfall gave Taro Sake and others water.

Q4) Why did the villagers want to drown Taro?
Ans4) The villages thought that Taro had tricked them. They found cold water instead of Sake. Therefore, they wanted to drown him.

Q5) Why did the emperor reward Taro?
Ans5) The emperor reward Taro to encourage the children to honour and obey their parents.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) Who was Taro?

Q2) Why was Taro sad?

Q3) What did Taro’s father wish for?

Q4) How did the villagers come to know about the magic water?

Q5) How did Taro fulfill the wish of his old father?

 Q6) How was Taro rewarded by the emperor of Japan?

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-2 (How the dog found himself a master)


Answer following questions in short.

Q1) Why did the dog feel the need for a master?
Ans1 ) The dog felt the need for a master because he was tired of wandering about looking for food. He was also frightened of stronger animals.

Q2) Who did he first choose as his master. ? Why did he leave that master?
Ans2) He first chose a wolf as his master. He left that master as he found that a bear was stronger than the wolf.

Q3) Who did he chose next   ?
Ans3) Next, he chose a bear.

Q4) Why did he serve the lion for a long time?
Ans4) He served the lion for a long time because lion was the strongest animal in the forest. No one dared touch the dog. The dog had nothing to complain of.

Q5) Who did he finally choose as his master and why?
Ans5) Finally he chose man as his master. He found that man was the strongest being on this earth. He found himself safe and happy in man’s company.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) How the dog lived before they chose to find a master.

Q2) What made the cows run in fear?

Q3) Why did the lion run away in fear?

6th class-cbse english (Honeysuckle) Chapter-1 (Who did Patrick’s homework) (Carol Moore)


Answer following questions in short.

Q1) What did Patrick think his cat was playing with? What was it really?
Ans1) Patrick thought that his cat was playing with a little doll. But in reality it was a man of tiniest size.

Q2) Why did the little man grant Patrick a wish?
Ans2) The little man granted Patrick a wish because he saved his life from the cat.

Q3) What was Patrick’s wish?
Ans3) Patrick wish was that the little man should do all his homework till the end of semester.

Q4) In what subjects did the little man need help to do Patrick’s homework?
Ans4)  The little man needed help to do Patrick’s homework in English, Maths and History.

Q5) How did Patrick help him?
Ans5) Patrick helped him by bringing some books from the library and read them to guide the elf in doing the homework.

Q6) Who do you think did Patrick’s homework –the little man or Patrick himself? Give reasons for you answer?
Ans6) Patrick himself had done his homework. Patrick brought the book from the library and read them to guide the elf in doing the homework. He also  pronounced difficult words, did Maths questions, studied till mid –night every day and thus completed his homework himself. The elf got the work done by Patrick.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) How did Patrick spend his day?

Q2) He hate doing homework? Why?

Q3) What secret message did this lesson hold for readers?

Thursday, 15 March 2012

6th class -cbse english(A pact with the sun) chapter-10(A Strange Wrestling match)


Answer following questions in about 40 words.

Part--1
 Q1) What was Vijay Singh’s weakness? Which awkward situation did it push him into?
Ans1) He was fond of boasting. This pushed him into a trouble. He had to visit a ghost.

Q2) Was the old woman’s gift to Vijay Singh eccentric? Why?
Ans2) The old woman‘s gift to Vijay Singh was not eccentric. Actually the gift of an egg and a lump of salt came to his help. By crushing these in his fist, he proved that he was stronger than the ghost.

Q3) Why did Vijay Singh ask the ghost disguised as Natwar to come closer?
Ans3)  Vijay singh wanted to know how strong the ghost was.

Q4) What made the ghost speechless? Why?
Ans4) Vijay Singh challenged the ghost to fight. This made him speechless because everybody is afraid of the ghost and is even fainted to see a him. But Vijay Singh was calling him stupid and worthless. His courage and boldness made the ghost speechless.

Q5) Why did Vijay Singh say, “Appearances can be deceptive”?
Ans5)   Vijay Singh said so because he challenged the ghost to fight with him. He wanted to proof himself stronger than the ghost.

Part--2

Q6) How did Vijay Singh use the egg? How did he use the lump of salt?
Ans6) Vijay Singh used the egg to create the illusion of the stone being crushed. He used the lump of salt to break it like a stone. Thus he surprised the ghost.

Q7) Why did Vijay Singh conclude that the ghost would not be a worthy opponent to him? Was he fair in his judgment?
Ans7) The ghost could not see that Vijay Singh crushed only an egg and a lump of salt. Vijay Singh easily befooled him. So Vijay Singh concluded that the ghost was not a match to him. Vijay Singh was fair in his judgment because the ghost was stupid though not weak.

Q8) Why did Vijay Singh ask the ghost to accompany him to town next day ?
Ans8) Vijay Singh wanted to prove that he had defeated a ghost. He also wanted to show the ghost to the people as a trophy of his victory. So he asked the ghost to accompany him to the town.

Q9) What made the ghost believe Vijay Singh was dead?
Ans9) The ghost hit Vijay Singh hard seven times. He even did not groan. So, ghost took him to be dead.

Q10) Vijay Singh complained of insects in the cave. What was he referring to, and why?
Ans10) Vijay Singh was referring to seven hard blows of the club. He said he counted seven flapping of the insect’s wings. He said so to make the ghost believe that he was very strong.

Q11) Was it really a ghost who Vijay Singh’s befooled? Who do you think it was ?
Ans11) It was not a ghost. A ghost behaves does not like this, nor can he be befooled. It was a robber who looted the people.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-9(What happened to the reptiles)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) In what way is Pambupatti different from any other village?
Ans1) The villagers of Pambupatti are friendly. They eat different kinds of food but they don’t hate one another. They pray to different Gods in a mosque or in a temple. But they don’t fight with one another. They live in peace. In this way Pambupatti is different from any other village.

Q2) Why is prem determined not to return to his village?
Ans2) People in prem’s village hate the people of another sect. They fight with one another. So, Prem does not want to return there.

Q3) Why did the Makara dislike tortoise, snakes and lizards? Write a little about each ?
Ans3) a) Makar disliked tortoise because they were slow and stupid. They carried their houses on their backs.
b) Makar disliked snakes because they were slimy, weird creatures and could kill anyone with their poison.
c) Makar disliked lizards because they had strange habits and could change their colors.

Q4) What went wrong when the tortoises, snakes and lizards left forest?
Ans4)Rats, frogs and insects grew in large numbers. They ate crocodile’s eggs and their babies. Crocodiles were sad now. The forest was full of bad smell of rotting fruit and animals.

Q5) Why do you think Prem want to tell the story of reptiles to the people of his village?
Ans5) Prem want to tell the story of reptiles to the people of his village so that people may learn a lesson. They should understand that everyone has a role to play in this world. We are interdependent and cannot live without others.

Q6) Where is Pambupatti situated?
Ans6) Pambupatti is situated on a cliff at the egde of the jungle.

Q7) Why did prem run away from his village ?
Ans7) The people of Pambupatti hated one another. They burnt down the houses and places of worship. So, prem ran away from there to save his life.

Q8) Where did Prem reach then ?
Ans8) Prem reached the village of Pambupatti.

Q9) Who looked after Prem at Pambupatti?
Ans9)  An old man looked after Prem.

Q10) Who lived in the forest of Pambupatti?
Ans10) Only reptiles lived there.

Q11) What type of crocodile was Makar?
Ans11 Makar was a strong, powerful and arrogant crocodile.

6th class -cbse english(A pact with the sun) chapter-8(A pack with sun)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) What did the Physicians ask Saeeda’s mother to do to get well? Did their advice help her? If not? Why not?
Ans1) The Physicians asked Saeeda’s mother not to take normal food. They also advised her to remain in her small and dingy room. The windows and doors should closed to stop sunshine and fresh air.

Q2) What did the specialist prescribe in addition to medicine?
Ans2) The specialist prescribed in addition to medicine to shift to a bigger room with open doors and windows. He also asked her to sit one hour daily in the sunshine and to breathe in fresh air.

Q3) What did Saeeda tell the sunrays to do?
Ans3) Saeeda told the sunrays to come next day with lots of warmth and brightness.

Q4) Why were the sunrays keen to go down to the earth the next day?
Ans4) The sunrays had promise to saeeda that they would come the next day. They feared that if hey failed to reach on time the people would call them liars.

Q5) What was Saeeda’s mother suffering from?
Ans5) Saeeda’s mother was suffering from fever, cough, body-ache and painful joints.

Q6) How did the rays reached the earth?
Ans6) Saeeda made a pact with the sun to bring warmth and sunlight to her mother to get well. There were dark clouds in the sky. But the pact had its effect. The sunrays focused their heat, pierced through the clouds and reached Saeeda’s courtyard.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-7(The wonder called sleep)


Answer following questions in about 40 words.

 Q1) What is the most obvious advantage of sleep?
Ans1) It helps our body and brain to recover from fatigue.

Q2) What happens to our body when we sleep?
Ans2) a) Our muscles relax.
b) Our heart beat becomes slower.
c) Our temperature and blood pressure go down.
d) The activity of the brain slows down

Q3) Define a dream in your own words?
Ans3) A dream is a mental activity when we sleep.

Q4) Why did dreams important for us? Mention two reasons?
Ans4) a) Dreams help us sleep through noise and disturbances.
b) Dreams may reveal much about one’s problems and provide a key to their solution.

Q5) Why has sleep been called a wonder?
Ans5) Sleep recovers us from fatigue. It refreshes us from the day’s work. Dreams which we see in sleep help us in many ways.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-6(The monkey and the crocodile)


Answer following questions in about 40 words.
  
Q1) The monkey was happy living in the fruit tree, but his happiness was not complete. What did he miss?
Ans1) The monkey missed a friend.

Q2) What did the two friends generally talk about?
Ans2) The two friends talked about birds, animals, nearby villages and villager’s difficulties.

Q3) Why was the crocodile unwilling to invite his friend home?
Ans3) The crocodile was unwilling to invite his friend home because his wife wanted to eat the monkey’s heart. But he did not like to kill his best friend

Q4) What did the crocodile tell the monkey mid stream?
Ans4) The crocodile told the monkeys that his wife wanted to eat his heart.

Q5) Why was the crocodile‘s wife annoyed with her husband one day?
Ans5) The crocodile‘s wife was annoyed with her husband one day because he came home late.

Q6) How did the monkey save himself?
Ans6) The monkey said that he forgot his heart on the tree. He asked the crocodile to swim back to bring the heart from there.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-5(Tansen)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) Why did Swami Haridas say Tansen was talented?
Ans1) Tansen had imitated the exact sound of the tiger. Even Haridas failed to differentiate it. Therefore, he said that Tansen was talented.

Q2) Why did Akbar ask Tansen to join his court?
Ans2) Akbar asked Tansen to join his court because he was higly impressed with Tansen’s music.

Q3) How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons?
Ans3) That Akbar was fond of Tansen is clear as
1) Akbar would call upon Tansen to sing at any time.
2) Often Akbar went to Tansen’s house to hear him practice.

Q4) What did the other courtiers feel about Tansen?
Ans4)  They felt jealous of Tansen. They wanted to destroy him.

Q5) What happens if Raga Deepak is sung property?
Ans5) If Raga Deepak is sung property the singer is burnt into ashes.

Q6)  Why did Tansen’s enemies want him to sing the Raga?
Ans6) They wanted to destroy Tansen.

Q7) Why did Tansen agree to sing Raga Deepak?
Ans7)  Tansen agreed to sing Raga Deepak because he could not disobey Emperor Akbar.

Q8) What steps did he take to save himself?  Did his plan work? How?
Ans8) He taught his daughter Sarawasti and her friend Rupawati to Sing Raga Megh when the lamps lighted up.
Yes, his plan worked. He started singing Raga Deepak. The air became hot. Flames shot up and lighted the lamp. Just then two girls began to sing ‘Raga Megh’. It rained and Tansen  was saved from being burnt.

Q9) Who was Tansen’s guru? How long did he teach him?
Ans9) Tansen’s guru was swami Haridas. He taught him music for eleven years.

Q10) How did Tansen   reach the court of Rani Mrignaini?
Ans10) Mohmmad Ghaus took Tansen to the court of Rani Mrignaini.

Q11) Where is Tansen‘s tomb? How do the musician’s look upon it?
Ana11) Tansen’s tomb is in Gwalior. For musicians it is a place of pilgrimage.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-4(The old –clock shop)


Answer following questions in about 40 words.

 Q1) What made Ray think the visitor was not really a shopper?
Ans1) The visitor wore very unfriendly expression on his face. His companion stood at the door.

Q2) Why do you think he had come to the shop?
Ans2) I think he had come to the shop to rob Mr. Ray.

Q3) How did Ray communicate with him?
Ans3) Ray was deaf. So he used note-pad and a pencil. He wrote on the note-pad. The visitor also did like-wise.

Q4) What do you think the man said to his friend who waited at the door?
Ans4) I think the man told his friend that we should not rob him as he was deaf and dumb.

Q5) Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?
Ans5) Ray was a kind hearted person. He used to help the needy people. He did not make profit from his lendings.

Q6) Do you think the man would ever come back to pick up the watch ?
Ans6) I hope that the man would come back to pick up the watch. He was grateful to Mr. Ray

Q7) When did the “unfriendly face” of the visitor turn truly friendly?
Ans7) The visitor found that Mr. Ray was deaf and dumb but he was ready to help him. This turned the visitor’s face into truly friendly.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-3(The shepherd’s treasure)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) Who visited the shepherd one day and why?
Ans1) The king of the country visited the shepherd one day. He wanted to meet him to know the truth.

Q2) The other governors grow jealous of the shepherd. Why?
Ans2) The other governors grew jealous of the shepherd because his fame as a fair and wise governor spread all over the country.

Q3) Why was the new governor called to the palace?
Ans3) The new governor was called to the palace because the king wanted to know the secret of the iron chest.

Q4)  What did the iron chest contain?
Ans5) The iron chest contained an old blanket.

Q6) Why did the shepherd always carry the iron chest?
Ans6)  The shepherd always carried the iron chest as it was his best friend. The blanket would protect him if the king took away new royal clothes.

Q7) Is it an example of the shephered‘s humility or wisdom or both?
Ans7) It was an example of the shepherd’s humility as well as wisdom.

Q8) How did the king reward the new governor?
Ans8) The king rewarded the new governor by making him the governor of a much bigger district.

6th class -cbse english(A pact with the sun) chapter-2(The friendly mongoose)


Answer following questions in about 40 words.
  
Q1) The farmer brought a baby mongoose into the house. Why?
Ans1) The farmer brought a baby mongoose as a companion to his son.

Q2) Why did not the farmer’s wife want to leave the baby alone with the mongoose?
Ans2) She was afraid that the mongoose would harm her baby.

Q3) What was the father’s comment on his wife’s fears?
Ans3) The farmer said that the mongoose was a friendly animal. He would be a good friend of their son.

Q4) Why did the farmer’s wife strike the mongoose with her basket?
Ans4) The farmer’s wife strike the mongoose with her basket because she thought that the mongoose had killed her son.

Q5) Did she repent her hasty action?
Ans5) she repented her hasty action. She cried and wept.

Q6) How did the mongoose look when it grew up?
Ans6) The mongoose looked very beautiful with two shining eyes and a bushy tail.

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-1(A Tale of two birds)



Answer following questions in about 40 words.

Q1) How did the two birds get separated?
Ans1) A big storm separated them. The storm flew them away to the other side of the forest.

Q2) Where did each of them find a shelter?
Ans2) One of the birds found a home near a rishi‘s ashram. The other bird found a home near a robber’s cave.

 Q3) What did the first bird say to the stranger?
Ans3) The first bird said that there was someone under the tree. He must be robbed off his jewels and horse.

Q4) What did the second bird say to him?
Ans4) The second bird asked the king to make himself comfortable in the ashram. She welcomed the king.

Q5) The birds behaved in different ways. How did the rishi explain it?
Ans5)  The rishi explained that one is known by the company one keeps. Our company decides our behavior.

9th class-cbse english(NCERT BOOK-Beehive)(short answers) Chapter-5(The snake and the mirror)(Vaikom Muhammad Basheer)




Answer following questions in about 40 words.

Q1) Describe the house where the doctor lived?
Ans1) The doctor lived in a small house. It was not electrified. It had only few things. The roof was tiled. Tiles were rested on the beam over the wall. The room had two windows with one wall facing the open yard.

Q2) What happened when doctor was sitting on his chair?
Ans2) One day the doctor was sitting in the chair and was thinking about his future. Suddenly a snake landed on his shoulder. It coiled around his left arm above the elbow. Its hood was spread and its head was just three or four inches away from the his face.

Q3) What was the doctor’s choice of woman for his marriage?
Ans3) Doctor thought about marrying a rich fat woman. So that, if he committed any silly mistake and wanted to run away she might not be able to run after him and catch him.

Q4) In the story “The snake and the Mirror” the snake has been compared to three objects. What are they?
Ans4) The snake is compared to three objects 1) a rubber tube. 2) a thick leaden rod, 3) a rod made of molten fire. The writer compares it with rubber tube because it falls with thud. It is compared to leaden rod because it looks like a rod. It is compared to rod made of molten fire it caused that sensation and burning in his arm and the whole body.

Q5) What two important decisions did the doctor take?
Ans5) The first important decision taken by doctor was that he would grow a thin moustache and keep an attractive smile on his face. So that he would look more handsome. Secondly he would marry a fat but rich woman doctor.

Q6) Why did the writer smile when death lurked four inches away?
Ans6) A snake coiled around doctor’s arm and death lurked four inches away. At that moment writer thought what medicine he would take if snake bite him. There was no medicine in the room. The narrator was a poor, foolish and stupid doctor. His thinking suddenly changed. He forgot his danger and smile feebly.

Q7) What was the similarity between the doctor and the snake?
Ans7) There was similarity between the doctor and the snake. Both of them were admirer of their own beauty. The doctor remained in his imagination. The snake was attracted towards the mirror. Both were carried by their beauty.

More Questions for practice

Answer following questions in about 40 words.

Q1) When snake looked into the mirror what thoughts come to the narrator’s mind?

Q2) Why did the doctor live in the rented house?

Q3) Why did the doctor have mearge earnings?

Q4) How can you say that the doctor was a strong admirer of beauty?