Wednesday, 2 May 2012

7th class-cbse english (Honeycomb) Chapter-6 (Expert Detectives)(Sharda Dwivedi))


Answer following questions in short.

Q1) What did Nishad give Mr. Nath? Why?
Ans1) Nishad gave a bar of chocolate to Mr. Naphtha thought that Mr. Nath was poor and hungry.

Q2) What is ‘strange’ about Mr. Nath‘s Sundays?
Ans2) On Sundays, a tall, fair, stout men wearing spectacles came meet Mr. Nath and he used to talk a lot.

Q3) Why did Nishad and Maya get a holiday?
Ans3) The monsoon broke and a heavy downpour flooded the streets. Therefore, no traffic could move and thus Maya and Nishad got an unexpected holiday.

Q4) What does Nishad find out about Mr. Nath from Ramesh?
Ans4) Nishad finds out from Ramesh that Mr. Nath takes two meals in a day and he drinks two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. He is not particular about what he eats. He always took the same food- two chapattis, some Dal and a vegetable. He pays cash and tips well.

Q5) Does Nishad agree with Maya about Mr. Nath? How does he feel about him?
Ans5) Nishad did not agree with Maya. He felt that Mr. Nath was not a crook or a criminal as he was very thin and looked poor and starving. He thought he was lonely and wanted some friends.

Q6) How did Maya and Nishad come to know about Mr. Nath?
Ans6) Mr. Nath was the patient of Maya and Nishad‘s mother. They saw him at her clinic.

Q7) What according to Maya, was there in the trunk kept in the room of Mr. Nath?
Ans7) Maya thought that trunk must contain money, silver, gold, jewels and so on.

Q8) What was Maya opinion about Ramesh?
Ans8) She thought that Ramesh probably knew something about Mr. Nath‘s past. So, Mr. Nath must be bribing him to keep quiet in the form of tips.

4 comments: