Wednesday, 2 May 2012

7th class-cbse english (Honeycomb) Chapter-5 (Quality)(John Galsworthy)


Answer following questions in short.

Q1) What was the autho’s opinion about Mr. Gessler as a bootmaker?
Ans1) The author thought that Mr. Gessler was the best shoemaker in the city. He had skill, pride and respect for his trade as any other artist. So, the author considered him a perfect artist.

Q2) Why didn’t the author visit the shop frequently?
Ans2)  The shoes made by Mr. Gessler were always long lasting. Therefore, he visited the shop very infrequently.

Q3) What was the effect on Mr .Gesseler when the author complained about a certain pair of boots?
Ans3) Once the author told Mr. Gesseler that there was creaking on a pair of boot.  Mr. Gesseler was taken by surprised and asked him to get the pair back. He said if he could not do anything with them he would return the money.

Q4) What was Mr. Gessler’s complaint against “big firms”?
Ans4) Mr. Gessler complained that the big firm got business by advertisement and not by work. They didn’t have self –respect. Because of them the workers like Mr. Gessler were facing lack of work.

Q5) Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them?
Ans5) The author filled with sorrow and grief when he came to know about the death of Mr. Gessler’s elder brother. He wanted to help him. So, he ordered several pairs of boots although he didn’t really need them.

Q6) Do you think Mr. Gessler was a failure as a boot maker or as a competitive businessmen?
Ans6)  Mr. Gessler was a brilliant boot maker but bad competitive businessmen. He took a lot of time to complete the order and people could not wait so long. Moreover he never advertised. Hence he was a failure in business.

Q7) Why had Mr. Gessler let out part of his shop to another boot maker?
Ans7) Mr. Gessler was old and he had very less work. He was not able to meet his expenses. So, he let out part of his shop to another boot maker.

Q8) What was distinct about Mr. Gessler’s shop?
Ans8) There was no sign upon the shop other than the name of Gessler Brothers. The window displayed only few pairs of boots in the window.

1 comment:

  1. I found this extremely helpful

    ReplyDelete