Thursday, 3 May 2012

7th class-cbse english (Honeycomb) Chapter-10 (The story of cricket) (Ramachandra Guha)


Answer following questions in short.

Q1) Name some stick –and-ball games that you have witnessed or heard of.
Ans1) Cricket, hockey, table-tennis, lawn –tennis, baseball are some stick –and-ball games.

Q2) The paresis were the first Indian community to take to cricket. Why?
 Ans2) The Parsies were in close contact with the British due to their interest in trade. They were the first Indian community to westernize. So, they formed the first Indian community of cricket.

Q3) The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had happy ending for the former. What does ‘a happy ending’ refer to?
Ans3) The Parsis won the match and got the revenge of their dispute regarding the use of Public Park.

Q4)Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.
Ans4)I think cricket owes its present popularity to television. Television has expanded the audience by broadcasting cricket into small towns and villages. Satellite television has the worldwide reach and it has created a global market for cricket.

Q5) Why has cricket a large view ship in India, not in China or Russia?
Ans5) Cricket is popular mostly in those countries which were earlier under the British rule. India is one of them. Moreover TV companies have created a global market for cricket in India. Thus a large viewer ship developed in India and not in China or Russia.

Q6) What do you understand by the cricket’s ‘equipment’?
Ans6) The material used for playing cricket such as ball , bat, stumps, bails , protecting equipments such as helmets , guards etc. are called the cricket’s ‘equipment’.

Q7) How is test cricket a unique game in many ways?
Ans7) Test cricket is a unique game in many ways. It is the longest duration game. It is played for five days and still the result can be undecided. It has the playing pitch area of 22 yards irrespective of the length and shape of the entire ground. In other games the dimensions of the playing area is specified

Q8) What was common between cricket bat and a hockey stick?
Ans8)The shape of cricket bat was roughly the same as of hockey sticks, curving outwards at the bottom.

Q9) Why the cricket bat used to curve outward at the bottom of a cricket?
Ans9) The cricket bat used to curve outward at the bottom of a cricket because the ball was bowled underarm, along the ground. With the curve at the end the chance of contact of bat and ball was the best.

No comments:

Post a Comment