Tuesday, 1 May 2012

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-10 (An alien hand) (Jayant Narlikar)


Answer following questions in short.

Q1) How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?
Ans1) Tilloo has observed that his father uses a security card to open a metal door leading to the forbidden passage. So he gets hold of his father’s security card and managed to find his way to forbidden passage.

Q2) What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?
Ans2) Tilloo hoped to see the sun, if it was day or the stars, if it was night.

Q3) Why did Tilloo’s father advise him not to try and reach the surface of the planet?
Ans3) On the surface of the earth the air was too thin to breathe and the temperature too low to survive. Only a trained and well –equipped person can survive there. An ordinary person would die there. Therefore Tilloo’s father advised him not to try and reach the surface of the planet.

Q4) What changes had occurred, which forced people to live in underground homes?
Ans4) The people were forced to live in underground homes because the sun had turned hostile. The air became too thin to breathe and the temperature too low to survive. Birds, animals and fish all died.

Q5) Why was everyone in the control Room greatly excited?
Ans5) The Control Room had spotted an alien spacecraft coming towards their planets, therefore everyone there was greatly excited.

Q6) Was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?
Ans6) The spacecraft was unmanned.  Number One was in charge of defense. He told President that their reports claimed that the alien spacecraft only contained instruments.

Q7) What did number one and number two suggests should be done about the alien spacecraft?
Ans7) Number One suggested that they should wait for the spacecraft to land and then render it ineffective if required. But Number Two suggested that we should not interfere and observe passively.

Q8) Tilloo pressed the red button and “the   damage was done”? What was the damage?
Ans8) The damage was that the mechanical hand was rendered ineffective by the pressing of the red button.

Q9) Where had the spacecraft come from?
Ans9) The spacecraft came from the earth.

Q10) On which planet do Tilloo and his parents live?
Ans10) Tilloo and his parents lived on Mars.

8 comments: