Sunday, 22 April 2012

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-5 (Princess September) (Somerset Maugham)



Answer following questions in short.

Q1) How many daughters did the royal couple has?
Ans1) The royal couple had nine daughters.

Q2) Why were they named after the months of the year?
Ans2) The queen had expressed her inability to remember so many names. Therefore girls were named after the months of the year.

Q3) The king had a peculiar habit. What was it? Why is it called peculiar?
Ans3) The king had a strange habit of giving gifts to the people who came on his birthday to congratulate him. This habit is called peculiar because usually people bring gifts on birthdays.

Q4) What was Princess September’s reaction to the loss of her parrot?
Ans4 ) Princess September was deeply shocked to find her parrot lying dead. She did not touch anything to eat.
Q5) What pulled the princess out of her gloom?
Ans5) She found a little bird flying about in her room and singing. On hearing its song her sadness disappeared. The little sweet bird pulled the Princess out of her gloom.

Q6) What is the king’s opinion about his councilors? Why did he form that opinion?
Ans6) The king had got tired of the same song “God save the king” because it remained him too much of his councilors. Moreover it smelt some danger for the king. He felt bored to hear of the councilors.

Q7) The eight princess made an offer to princes September. What was it?
Ans7) They offered that they would buy a red and yellow parrot with their own money collected among themselves. But Princess September rejected their offer.

Q8) What did the sisters advice the princess to do about her bird?
Ans8) The sisters advised the princess to put her new bird in the cage and not let it fly in freedom.

Q9) What did Princess September do to ensure the safety of her pet?
Ans9) Princess September put the bird in a golden cage. She told it that there was danger of cats to him at night..

Q10) How did the bird react to it?
Ans10) Bird opposed it. It did not want to be in prison. It wanted full freedom.

Q11) What persuades Princess September to give the bird his freedom again?
Ans11) The princess found the bird the nearly lifeless. The next morning, it had stopped singing at all. So she let it go out of the cage.

Q12) How did the bird react to it?
Ans12) The bird was filled with joy. It flew away to the far lands and promised that it would come back and sing for her whenever she wanted.

Q13) The eight sisters kept their windows shut. How did it affect them?
Ans13) The eight sisters kept their windows shut off. After some time, they grew ugly.

1 comment:

  1. Pagal sala class 8 ka details hai mera board karab gya bosdhiii

    ReplyDelete