Sunday, 22 April 2012

8th class-cbse english (It so happen) Chapter-2 (Children at work)


Answer following questions in short.

Q1) Velu stood on the platform but he felt as if he was still on a moving train. why ?
Ans1) Velu’s legs were feeling wobbly. Therefore, he felt as if he was still on a moving train.

Q2) What made him feel miserable?
Ans2) Velu had run away from his village. He was extremely tired because he had walked for the whole day. He had eaten only some peanuts and a piece of jaggery. He had no money. He had traveled without any ticket. He knew no one at Chennai. These made him feel miserable.

Q3) Velu traveled without a ticket. Why?
Ans3) Velu traveled without a ticket because he had no money.

Q4) How did he escape the ticket collector’s notice?
Ans4) The ticket collector had not come to unreserved compartment. Velu was lying on the floor near the door in that compartment. Therefore, he escaped the ticket collector’s notice.

Q5) Why had velu run away from home?
Ans5) Velu had run away from home because his father had snatched his earnings and spent it on drink. He also beat velu at will.

Q6) Why did he decide to follow the ‘strange ‘ girl?
Ans6) Velu had no ides where to go and what to eat. Therefore, he decided to follow the ‘strange’ girl.

Q7) Where did the girl lead Velu to?
Ans7) The girl led Velu to a big garbage bin, overflowing with rubbish behind a big hall.

Q8)What did they get to eat ?
Ans8) They got a squashy banana, a vada to eat.

Q9) What materials are the ‘strange’ huts made out of?
Ans9) The strange huts are made of metals sheets, tyres, bricks, wood and plastic.

Q10) Is velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.
Ans12) Velu is not happy to find work. He had not run away from his village and come to this new place to dig through garbage bins, though he accepted the job temporarily till he found a better job.

Q11) What did Velu carry with him ?
Ans11) Velu carried the following with him a shirt, a towel and a comb.

Q12) What did Velu see on Chennai Central?
Ans12) Velu saw a large crowd on Chennai Central. Announcements were made on the loudspeaker. He saw the porters going by with loaded trolleys It was like a village fair.

Q13) What did Velu find on reaching the road ?
Ans13) Velu found many vehicles plying non-stop. Dust and smoke flew at him from all sides. It made him feel dizzy.

No comments:

Post a Comment