Monday, 30 April 2012

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-5 (Golu Grows a Nose) (Rudyard Kipling)


Answer following questions in short.

Q1) Whom does Golu ask, “why don’t you ever fly like other birds”?
Ans1) Golu asked this question to the ostrich.

Q2) Which uncle of Golu had red eyes?
Ans2)The hippopotamus, Golu’s huge uncle, had red eyes.

Q3) Golu’s relatives did not answer his questions because.
Ans3) Golu’s relatives did not answer because the questions were too difficult.

Q4) Who advised Golu to go the Limpopo river?
Ans4) The mynah bird advised Golu to go the Limpopo river.

Q5) Why did Golu go to the river?
Ans5) Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

Q6) The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was?
Ans6) Golu thought it was a log of wood.

Q7) What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Ans7) To show that it was a real crocodile,he shed crocodile tears

Q8) Who helped Golu on the bank of the river?
Ans8) The python helped Golu on the bank of the river.

Q9) What did Golu take with him when he went to the Limpopo river?
Ans9) When he went to the Limpopo river he took with him a hundred sugarcanes, fifty dozens bananas and twenty –five melons.

Q10) How did Golu’s nose become long?
Ans10)  A crocodile that lived in the Limpopo river caught Golu’s nose and tried to pull him in river. Golu and the python pulled to free Golu’s nose in opposite direction. In this process Golu’s nose became long.

Q11) What according to the python, were the three things that Golu could not have done with his small nose?
Ans11) Golu could not have plucked, dusted and stuffed the bundle of grass in his mouth with his small nose. He couldn’t have killed the fly, biting on his shoulder with his small nose.

No comments:

Post a Comment