Thursday, 15 March 2012

6th class-cbse english (A pact with the sun) chapter-9(What happened to the reptiles)


Answer following questions in about 40 words.

Q1) In what way is Pambupatti different from any other village?
Ans1) The villagers of Pambupatti are friendly. They eat different kinds of food but they don’t hate one another. They pray to different Gods in a mosque or in a temple. But they don’t fight with one another. They live in peace. In this way Pambupatti is different from any other village.

Q2) Why is prem determined not to return to his village?
Ans2) People in prem’s village hate the people of another sect. They fight with one another. So, Prem does not want to return there.

Q3) Why did the Makara dislike tortoise, snakes and lizards? Write a little about each ?
Ans3) a) Makar disliked tortoise because they were slow and stupid. They carried their houses on their backs.
b) Makar disliked snakes because they were slimy, weird creatures and could kill anyone with their poison.
c) Makar disliked lizards because they had strange habits and could change their colors.

Q4) What went wrong when the tortoises, snakes and lizards left forest?
Ans4)Rats, frogs and insects grew in large numbers. They ate crocodile’s eggs and their babies. Crocodiles were sad now. The forest was full of bad smell of rotting fruit and animals.

Q5) Why do you think Prem want to tell the story of reptiles to the people of his village?
Ans5) Prem want to tell the story of reptiles to the people of his village so that people may learn a lesson. They should understand that everyone has a role to play in this world. We are interdependent and cannot live without others.

Q6) Where is Pambupatti situated?
Ans6) Pambupatti is situated on a cliff at the egde of the jungle.

Q7) Why did prem run away from his village ?
Ans7) The people of Pambupatti hated one another. They burnt down the houses and places of worship. So, prem ran away from there to save his life.

Q8) Where did Prem reach then ?
Ans8) Prem reached the village of Pambupatti.

Q9) Who looked after Prem at Pambupatti?
Ans9)  An old man looked after Prem.

Q10) Who lived in the forest of Pambupatti?
Ans10) Only reptiles lived there.

Q11) What type of crocodile was Makar?
Ans11 Makar was a strong, powerful and arrogant crocodile.

9 comments:

  1. it is very helpful this answers are very small and can study easily THANKS

    ReplyDelete
  2. KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

    ReplyDelete
  3. it is a wonderful story ever seen in my style.....

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. hey in Q3 u wrote makar(3 times)! LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. the sites name is a pact with the sun fix that


      Delete