Friday, 16 March 2012

6th class -cbse english(Honeysuckle) Chapter-7 (Fair play) (Prem Chand)


Answer following questions in short.

Q1) When Jumman’s aunt realized that she was not welcome in his house, What arrangement did she suggest?
Ans1) When Jumman’s aunt realized that she was not welcome in his house, she suggested giving her a monthly allowance.

Q2) What was the villagers reaction when aunt explained her case to them?
Ans2) Villagers had different reactions. Some villagers laughed at her. Some sympathized with her, while some advised her to make peace with Jumman.

Q3) Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch?
Ans3) Jumman was happy because Algu was his best friend.

Q4) “God lives in the heart of the panch,” the aunt said. What did she mean?
Ans4) She meant that a Panch must be just and impartial like God.

Q5) What was Algu‘s verdict as head Panch? How did Jumman take it?
Ans5) Algu verdict was that Jumman must either pay his aunt a monthly allowance or return her property. Jumman became Algu’s enemy.

Q6) Algu found himself in a tight spot. What was his problem?
Ans6) Sahu refused to pay the bullock’s price to Algu. Algu’s problem was that the bullock that he sold to sahu died before one month.

Q7) Why was Algu upset over Jumman’s nomaination as head Panch?
Ans7) Jumman considered Algu as his enemy. Algu thought that Jumman would now take his revenge on him.

Q9) What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it?
Ans9) Jumman‘s verdict was that sahu mast pay the price of the bullock to Algu. Algu was overjoyed and exclaimed ‘Victory to the Panchayat’.

Some more questions for practice.

Answer following questions in short.

Q1) Why did the old aunt transfer her property to Jumman?

Q2) How did the friendship between Algu and Jumman break?

4 comments:

  1. Very good keep it up. I have learnt English from your Question and Answers

    ReplyDelete